poniedziałek, 20 kwietnia 2015

wegańska kuchnia nieweganki

 Wegańskie muesli dr Birchera (płatki owsiane namoczone w mleczku kokosowym, soku pomarańczowym 
i z limonki) podane z plasterkami jabłka, pomarańczą, granatem, pistacjami oraz kokosową śmietanką

 Owsianka na mleczku kokosowym z białym makiem podana z pomarańczowym sosem z wanilią oraz malinowym

 Świeży sok z gruszek i pomarańczy; wegańskie ciasto czekoladowe z musem z daktyli 
i masła migdałowego pod kokosową śmietaną podane z wegańskim lemon curdem

 Najlepsze wegańskie lody z musu z gruszek, daktyli i tahini

 I najlepszy wegański barszcz ze świeżą kapusta i marchewką, zagęszczony puree batatowo-ziemniaczanym 
z mleczkiem kokosowym i podsmażoną cebulką (szczególnie na drugi dzień, kiedy całość smaków "przejdzie")

 Zupa pomidorowa z marchewką, selerem naciowym, zielonym groszkiem, czerwona fasolką oraz pieczonymi batatami

 Wegańskie chili z papryką, kukurydzą, groszkiem oraz suszonymi pomidorami; chleb czystoziarnisty

 Zupa pomidorowa z soczewicą z papryką, suszonymi pomidorami, kukurydzą oraz selerem naciowym

 Powyższa zupa podana z makaronem z batatów oraz masłem słonecznikowym

 Noodle z batatów podsmażone z kiełkami w maśle słonecznikowym z brokułem i zielonym groszkiem

 Sałatka z batatowych noodli z prażonymi kiełkami, suszonymi pomidorami, awokado, tahiną oraz pistacjami

 Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem, czerwona cebulką i selerem naciowym z olejem makowym

A dla tych, którym brakuje rybich smaków

 Wegańskie risotto z zielonym groszkiem (na bulionie z nori) podane z masłem orzechowym z drożdżowym ekstraktem

 Wegański paprykarz z kaszy jaglanej (gotowanej na bulionie z nori) z wędzoną papryką
oraz wydanie drugie z masłem orzechowym z ekstraktem drożdżowym

Oraz najlepszy wegański pasztet z fasoli, pieczonych batatów oraz masła z nerkowców w towarzystwie prażonej 
w ziołach fasolki, hummusu z fasoli podanym z awokado oraz surówki z kiszonej kapsuty
 

10 komentarzy:

  1. o mamo! <3 dostałam ślinotoku, dosłownie!!! mogłabym z Tobą jadać, takie pyszności, że aż słów brak - w 100% moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wygląda cudownie, ale te lody z tahini... rozmarzyłam się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko wygląda tak przepysznie,że nie mogłabym się zdecydować co zjeść najpierw :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja chcę się u Ciebie żywić! Karm mnie :D hehe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile pyszności! o mamooo! ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. o .. takie wegańskie paprykarz to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  7. Można prosic o przepis na pasztet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety pasztet był improwizacją i ciężko będzie mi podać odpowiednie proporcje. Wyglądało to mniej wiecej tak: ugotowałam pół kilogramową paczkę drobnej białej fasoli (myślę że super sprawdziłaby się także ciecierzyca) i mniej więcej połowę zblendowałam z jednym upieczonym batatem. Całość wymieszałam z 3 kopiastymi łyżkami masła z nerkowców, wegańskim jajkiem z 2 łyżek siemienia i 4 łyżek wody), a następnie doprawiłam do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz gałką muszkatołową. Pasztet piekłam przez dobrą godzinę w 180st.

      Usuń