czwartek, 12 marca 2015

na ryżowo

 Kokosowy kleik ryżowy (pozostałości po wykonaniu mleka ryżowego ugotowane na mleczku kokosowym) 
z pomarańczą, granatem i pistacjami 
Coconut rice porridge (leftovers after making the rice milk cooked with coconut milk) 
with orange, pomegranate and pistachios

 Wegańskie kokosowe kulki ryżowe podane z mleczkiem kokosowym, gruszką oraz prażonymi płatkami migdałowymi
Vegan coconut rice balls served with coconut milk, pear and roasted almond flakes


15 komentarzy:

  1. tyle wspaniałych dodatków do tego kleiku, że prawie ginie;) i te kulki! rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kokosowe kulki ryżowe mnie do siebie wołają! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. można prosić o przepis na kulki ryżowe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/2 szkl. ryżu (ok.100g; użyłam ryżu mlecznego, czyli białego, okrągłego, krótkoziarnistego, w Niemczech jeden z najbardziej dostępnych pod nazwą "milchreis", jest bardziej kleisty niż tradycyjny biały, więc jako jego zamiennik próbowałabym raczej z ryżem typu arborio) ugotowałam w 1/2 szkl. wody i 1/2 szkl. mleczka kokosowego. Po ugotowaniu ryż doprawiłam wanilią i syropem klonowym, zblendowałam oraz dodałam tyle mąki z tapioki (nie radzę używać innej, ewentualnie ryżowej czy ziemniaczanej, ponieważ może to wpłynąć na utratę "żelowości" kulek), aby swobodnie dało się lepić kulki. Do tej czynności dobrze jest zwilżyć ręce, wtedy jeszcze łatwiej je formować. Kulki wrzucić na wrzątek i gotować ok. 2-3 minut po wypłynięciu. Ponawać według fantazji. Ja swoje zjadłam z mlekiem do którego wkroiłam gruszkę i wsypałam uprażone płatki migdałów :)

      Usuń
    2. dziękuję,wypróbuję! :)

      Usuń
    3. Super, czekam na relację :))

      Usuń
  4. Te kulki ryżowe sa fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. intrygują mnie te kulki! narobiłaś mi ochotę na dobre ryżowe danie, a szczególnie takie na słodko - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś miałam okazję spróbować ryżowych chińskich kulek i od tego czasu dopiero teraz doczekały się mojego improwizowanego ich wykonania. Próbę uznaję za całkiem udaną, także po przepis zapraszam powyżej i zachęcam do własnych modyfikacji i eksperymentów ;)

      Usuń
  6. Te kuli ryżowe wyglądają świetnie, tak uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe wersje, zwłaszcza że kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te kulki wyglądają genialnie!

    OdpowiedzUsuń