sobota, 10 stycznia 2015

na spokojny poranek

Wegańskie placki gryczane na musie jabłkowym podane z kaki w pomarańczowo kokosowym sosie i waniliową tahiną
Vegan buckwheat pancakes made on apple sauce served with persimmon in coconut orange sauce and vanilla tahini

14 komentarzy:

  1. nie wiem, co na tym talerzu lepsze: czy te placki, czy waniliowa tahina, czy to kaki w sosie.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że z tej perspektywy tego może nie widać, ale to miseczka. A pod spodem jeszcze więcej placków i pysznego kaki. Ono chyba wygrało w tym zestawieniu. :)

      Usuń
  2. To kaki w sosie wygląda cudownie!*.*

    OdpowiedzUsuń
  3. ten sos jest obłędny! chętnie bym takie placuszki dziś zjadła, co tam, że na śniadanie już smażyłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, porywam całe śniadanie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgapię pomysł na kaki w sosie, brdzo fajny pomysł ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę przepis na kaki i placki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki to 1/2 szkl. mąki gryczanej, 1 łyżka oleju kokosowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, odrobina mielonej wanilii oraz mus jabłkowy do konsystencji gęstej śmietany. :)
      Kaki zaś pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię skrapiając świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Smażałam do miękkości i lekkiego wyparania soku. Dodałam trochę gęstej części mleczka kokosowego i gotowałam do delikatnego zgęstnienia sosu.

      Usuń
  7. jezu wszystko takie wspaniałe *.* placki grube, kaki w tajemniczym sosie, i to tahini... ono jakoś inaczej bardo smakuje od tradycyjnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu jakbyś dodała do tahini wanilię i czegoś słodkiego wyszła by taka a la tradycyjna chałwa. :) Jeśli sama nie przyrządzam tak własnego słodkiego tahini robię tak samo z kupnym.

      Usuń