czwartek, 4 grudnia 2014

chlebki z patelni

Kukurydziane chlebki z patelni z pastą z tuńczyka, awokado i suszonych pomidorów; surówka z kiszonej kapusty; kukurydza
Corn flatbreads with tuna avocado spread with dried tomatoes; sour cabbage salad and corn
 

10 komentarzy:

  1. ależ to pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chcemy przepis, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się odtworzyć przepis. :)

      W ok. 1/5 szkl. mleka i łyżeczce miodu zaczyniłam 10g świeżych drożdży. Zaczyn odstawiłam przykryty lnianą ściereczką, w ciepłe miejsce, do spienienia się drożdży. Do zaczynu dodałam 1/3 szkl. mąki kukurydzianej, 1/3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżkę oleju oraz sporą szyczptę soli. Masę zagniotłam do uzyskania elastycznego ciasta oraz odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 15 minut by ciasto odpoczęło. Po tym czasie uformowałam dwa placki i smażyłam na rumiano, na rozgrzanej patelni z obu stron.

      Usuń
  3. Na wytrawnie! <3 Stęskniłam się za takimi smakami o poranku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super wygląda ;) przepis na chlebki prooooszę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakkolwiek to brzmi, ale uwielbiam tą surówkę od zawsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tuńczyk i awokado, uwielbiam to połączenie <3

    OdpowiedzUsuń