wtorek, 11 listopada 2014

puszysty placek na wytrwanie

Kukurydziano-gryczany dutch pancake z sosem z śmietanowo-grzybowym sosem
Corn buckwheat dutch pancake with sour cream mashroom sauce

Ciocia pytając każdego w pracy czy nie zechciałby siatki już wyczyszczonych i nawet
 obranych maślaków nie znalazła chętnego. Mnie nie trzeba pytać dwa razy. Tak, więc
 po raz drugi już otrzymuję siateczkę gotowych do przyrządzenia grzybów, że nawet 
nie w głowie mi słodkie śniadanie.

9 komentarzy:

  1. fajna propozycja nawet na obiad ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak zrobiłaś ten Kukurydziano-gryczany dutch pancake?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy jem go na słodko czy na wytrwanie zawsze używam 4 jajek, 2/3 szkl. mleka, 2/3 szkl. mąki i porządny plaster masła. Jajka miksuje do spienienia, dodając pozostałe składniki i stopione masło. Naczynie do zapiekania obficie smaruję masłem, przelewam do niego jajeczną masę i wstawiam do rozgrzanego do 200st. piekarnika piekąc przez ok. 15 minut. Zazwyczaj używam zwykłej mąki tortowej bądź wymieszanej w proporcji 1:1 z pełnoziarnistą. Tym razem używałm po prostu bezglutenowych: gryczanej i kukurydzianej. Mają one tendencje do szybszego opadania na dno niż mąki glutenowe, więc masę trzeba dobrze wymieszać, szybko przelać do naczynia i wstawić do piekarnika. Dobrze również, aby naczynie było szersze niżeli głębsze, aby placek przypominał placek niżeli ciasto. :)

      Usuń
  3. Na wytrawnie tez jest smacznie, a Twoje śniadanie jest tego najlepszym potwierdzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam grzyby w sosie śmietanowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie! Jeszcze nigdy nie jadłam takiego placka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sos jak najbardziej do mnie przemawia! Coś idealnego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń