piątek, 14 listopada 2014

jaglanka jesienna

 Kasza jaglana ze startą dynią, daktylami i nerkowcami podana z waniliowym masłem z nerkowców i migdałów
Millet with grated pumpkin, dates and cashews topped with vanilla cashew almond butter


Ostatni kawałek dyni ścieram przegryzając ostatnim croissantem. Zwijając je raz
trzeci wreszcie znalazłam złote proporcje. Może wciąż nieperfekcyjne z wyglądu,
 perfekcyjne w smaku. Pełne maślanych warstw pod chrupiącą skorupką.
 

7 komentarzy:

  1. te rogaliki wyglądają kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tymi rogalikami skradłaś moje serce *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. mogę prosić o przepis na croissanty *.* ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opierałam się głównie o przepis Pierre Hermé. Znajdziesz mnóstwo jego wariacji w internecie.
      U mnie wyglądało to mniej więcej tak:
      Zaczyn:
      1 szkl. mleka
      3 łyżki cukru
      10g drożdży

      Mleko delikatnie podgrzałam, dodałam cukier, wkruszyłam drożdże i odstawiłam przekryte ściereczką do spienienia się drożdży.

      Ciasto właściwe:
      ok. 450g mąki
      3 łyżki stopionego masła
      1 płaska łyżeczka soli
      + zaczyn

      Wszystkie składniki dokładnie zagniotłam ze sobą i odstawiłam przekryte ściereczką do podwojenia objętości.
      Następnie postępowałam zgodnie z instrukcjami przepisu na "Moje Wypieki": http://www.mojewypieki.com/post/croissants. Tj. schłodziłam ciasto w lodówce, dwa razy wałkując z masłem (pierwszy raz 125g, drugi raz kolejne 125g). Z poprzednich doświadczeń z pracą nad ciastem francuskim byłam nauczona większej ilości powielania etapu samego wałkowania ciasta i jego chłodzenia, więc zrobiłam tak jeszcze dwukrotnie (już bez masła).
      Wszystkie etapy skończyłam wieczorem, więc na noc schłodziłam ciasto w lodówce, a rano rozwałkowałam, wycięłam trójkąty, nadziałam czekoladą, zawinęłam, posmarowałam roztrzepanym z odrobiną mleka żółtkiem i piekłam ok. 20 minut w 200st.

      Mam nadzieję, że te chaotyczne zapiski jakoś się przydadzą. :)

      Usuń
  4. i rogala bym zjadła i śniadanie polała, tym masłem przepysznym z widocznymi ziarenkami wanilii <3

    OdpowiedzUsuń