wtorek, 16 września 2014

_445 nieprzyzwoicie słodka owsianka oraz zestawienie lunchboxów

 Owsianka na mleku z brzoskwinią, borówkami, czekoladą z pistacjami oraz lodami z czekoladkami z masłem orzechowym
Oatmeal with peach, blueberries, chocolate with pistachios and ice-cream with peanut butter cups

Czekolada od przyjaciółki, która wróciła z wakacji w Turcji. Lody, by dosłodzić ostatnie dni 
w Hamburgu. I zestawienie luchboxów, które zjadam naprędce przed komputerem, bo tyle jest 
do zrobienia tuż na dwa tygodnie przed zakończeniem pracy.

 Pieczony łosoś (oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz oraz pietruszka), szpinak z kozim serkiem i czosnkiem oraz biały ryż

Owy ryż otrzymałam od koleżanki po jej powrocie z Sardynii, bo to spróbować najlepszego 
i najbardziej aromatycznego ryżu jaki kiedykolwiek jadła.

Ryż z Sardynii

 Nudle z cukinii z wędzonym łososiem i kaszą pęczak

 Nudle z cukinii z makrelą w oliwie, biały ryż

 Makrela w oliwie z porami oraz kukurydzą, kasza jaglana z białym ryżem

 Po ostatnich wielu wegańskich posiłkach zatęskniłam za domowymi smakami. 
Mięso mielone z cebulką, ziemniakami, marchewką oraz prażoną kaszą gryczaną

 Pozostałości powędrowały do lunchboxa

 W lunboxie znalazło się także najlepsze "kaszotto" jakie kiedykolwiek zrobiłam. Kasza gotowana 
w bulionie z pomidorową passatą i mlekiem migdałowym. Niezwykle kremowe, z dodatkiem
 ciecierzycy dla większej pożywności.

 Biały ryż z pistacjowym pesto, pstrąg

A tak czasami jadam po pracy, jeśli nie zostaję na mieście
 
 Puree groszkowo ziemniaczane z bazyliowym pesto zapiekane z mozzarellą

 Sałatka z migdałowej kaszy jaglanej, kapusty włoskiej, czerwonej fasolki, zielonego groszku,
 marchewki, pomidorków koktajlowych oraz mozzarelli

Sałaka z białej kapusty, marchewki, koperku, papryki, czerwonej fasoli oraz awokado podana 
z łuskanym ziarnem konopi
 

12 komentarzy:

  1. ale tu smacznie, tego kaszotto bym srpóbowała no i ben and jerry's, napiszmy jakąś petycję żeby dali nam w Polsce </3

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie jak zwykle kolorowo i pysznie! :)
    Uwielbiam przeglądać Twoje zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się ten pomysł szczególnie na pomidorową kaszę z cieciorką, chętnie wypróbuję - moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te lody, ta czekolada! Zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ dużo pysznych inspiracji :)
    Zaciekawiła mnie ta czekolada. na pewno smakuje cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności! *.*
    Twoje śniadanie powala na kolana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chce tą czekolade i zazdroszcze lodów :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzę o spróbowaniu tych lodów. I marzę o tym, żeby ktoś mi takie lunchboxy szykował na uczelnię... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak robisz te noodle z cukini ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z założenia kroję cukinię na bardzo cieniutkie paski, ale jak widać na załączonych zdjęciach, nie zawsze mam czas by dokonać tego starannie, więc czasem wychodzą mi grubaśne prostokąty. :)) Niemniej jednak wrzucam je na patelnię z olejem i podsmażonym uprzednio czosnkiem i smażę do miękkości (tu oczywiście, im cieńsze paski, tym cukinia szybciej zmięknie i będzie przypominać sprężyste nudle). Przyprawiam ulubionymi przyprawami (standardowo sól, pieprz, potem już różnie: papryka, oregano, czosnek, gałka muszkatołowa czy inne zioła). Potem dokładam dodatki, które akurat posiadam: pieczony łosoś bądź wędzony, tuńczyk czy makrela w oliwie z puszki. Jeśli używam tych drugich czosnek i cukinię smażę na oliwie z puszki po rybie. Cukinia od razu przechodzi delikatnie ich smakiem. :)

      Usuń