niedziela, 8 czerwca 2014

_418 słoneczna jaglanka

Kasza jaglana z chia i bananem podana ananasem, prażonym świeżym kokosem oraz różanymi
 truflami z daktyli, nerkowców, orzechów włoskich, ziaren kakaowca i wiórek kokosowych
Millet with chia and banana topped with pineapple, roasted fresh coconut and rose
truffles from dates, cashews, walnuts, cacao nibs and coconut shreds
 
Moje pierwsze croissanty z czekoladą i jagodowym lukrem na słoneczny, niedzielny wypad rowerowy nad jezioro


9 komentarzy:

  1. piękne croissanty, chętnie wzięłabym ze sobą na niedzielną przejażdżkę rowerową! dobrze się masz z tak smacznym jedzeniem, zaczynając już od śniadania - tymi truflami ciągle zachwycasz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. croissanty fenomenalne Ci wyszły!
    porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwsze? Wow! Masz talent :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te croissanty teraz będą mi się śnić po nocach. Istny grzeszek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ochotę na te trufle :) podasz przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis to wszystko co znajduje się w dopisku do trufli. :) Wszystkie te składniki brałam go garściach (orzechy i daktyle), dodając kilka łyżek wiórek i ziaren kakao. Dla różanego aromatu dodałam 1-2 łyżki wody różanej, dzięki której dodatkowo lepiej lepiło się kulki. :)

      Usuń
    2. Wiesz - ja nigdy nie robiłam trufli - więc moje pytanie może ci się wydać dziwne, ale..najpierw to trzeba wsyztsko zmielić, prawda ?

      Usuń
    3. Ani trochę dziwne. :) Dokładnie tak jak piszesz. Ja składniki zawsze wrzucam do pojemnika blendera z ostrzem w kształcie litery "S" i dosłownie chwilę mielę wszystko razem. Jeśli daktyle są miękkie bez problemu powinny spoić całość, by dało lepić się małe kuleczki. Potem uformowane trufle wystarczy już tylko schłodzić porządnie w lodówce dla lepszego smaku. :)

      Usuń