środa, 4 czerwca 2014

_416 kokosowa manna i azjatycki fusion w polskiej kuchni

Kasza manna z mąką kokosową podana z mango, ricottą oraz różanymi truflami
z daktyli, nerkowców, orzechów włoskich, ziaren kakaowca i wiórek kokosowych
Coconut flour semolina topped with mango, ricotta and rose truffles
from dates, cashews, walnuts, cacao nibs and coconut shreds
 
 
Ostatnio zatęskniłam za azjatyckimi obiadami, którymi wielokrotnie częstował mnie współlokator po powrocie z zajęć.
Teraz to ja ucząc się do egzaminu magisterskiego, przygotowuję obiad dla domowników wracających ze szkoły,
przemycając te właśnie smaki do dań.
 
Indyk marynowany w sosie sojowym i rybnym z imbirem, czosnkiem oraz chili,
smażony z papryką i szpinakiem w towarzystwie białego ryżu
 
 Nudle z makaronu ryżowego z polędwiczką wieprzową i cebulą; surówka z białej kapusty, marchewki i koperku 
 
Inspirowane nudlami z batatów z wieprzowiną mojego współlokatora. Z braku owego makaronu podmieniony
na ryżowy, z polędwiczką duszoną z dużą ilością cebuli, czosnku oraz sosu sojowego i ostrygowego. Korzystając
z oferty z jednego z bardziej znanych marketów, myślę iż domownicy jeszcze przez najbliższe dni zmuszeni będą
do odkrywania smaków Azji. Co prawda przy zakupie sos ostrygowego polecam udanie się do "Kuchni Świata".
Wiele z nich jest jego marną podróbką, gdzie ostrygi znajdują się na szarym końcu składu bądź zastąpione są
sztucznym aromatem czy w ogóle ich pozbawione. Z przeze mnie spotkanych póki co ten ma najlepszy skład.
 

9 komentarzy:

  1. Miseczka dobroci z truflami, ale to obiady to zdecydowanie moje smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe danie wygląda aptycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje obiady jak zwykle nie zawodzą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności. Chętnie bym zjadła taki obiad :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Różane trufle z daktyli, nerkowców, orzechów włoskich i wiórek kokosowych, mmmm..... :)
    Też lubię azjatyckie smaki na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. te trufle w twoim śniadaniu dziś wygrywają! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. polędwiczki bardzo lubię, już wyobrażam sobie jak smakaowaly z ryzowym makarnoem <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogłabym prosić o przepis na surówkę z białej kapusty? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 mała główka młodej kapusty
      3-4 marchewki (w zależności od wielkości)
      1 pęczek koperku
      połówka cytryny
      5-6 łyżek oliwy
      przyprawy: sól, pieprz (bądź inne ulubione wg preferencji, u mnie czasami jest to suszona natka pietruszki, papryka, lubczyk, odrobina czosnku niedźwiedziego itp.)

      Kapustę szatkuję, marchewką ścieram na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekam i wszystko łączę ze sobą w dużej misce. W osobnym naczyniu przygotowuję dressing wyciskając sok z połówki cytryny i łączę go z oliwą (jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem oliwy czasami kilka jej łyżek zastępuję olejem rzepakowym zimnotłoczonym) oraz przyprawami (jak wymieniałam powyżej u mnie jest to zawsze sól i pieprz w największych ilościach, a do smaku suszona natka pietruszki, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, papryka czy też inne zioła i przyprawy). Całość już tylko dokładnie mieszam i ostatnimi dniami zjadam na okrągło. :)

      Usuń