czwartek, 29 maja 2014

_412 orzechowy placek z ciecierzycy

Placek z mąki z ciecierzycy i arachidowej podany z dipem z czosnkiem niedźwiedzim, kiełkami cebuli oraz pomidorkami koktajlowymi
Chickpea peanut pancake served with gralic dip, onion sprouts and coctail tomatoes

9 komentarzy:

  1. jako, że kiełkuje wszystko co się da- zachwycona jestem kiełkami cebuli, nigdy nie pomyślałam, żeby i takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamierzam mąkę z ciecierzycy zrobić, ale póki co męczę blender przygotowywaniem mąki jaglanej. ;) A kiełki cebuli też chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ciecierzycy mówisz? No to trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można poprosić o przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/4 szkl. mąki z ciecierzycy
      1/4 szkl. mąki arachidowej
      1 jajko
      1 łyżeczka oleju rzepakowego + do smażenia
      kefir/maślanka/zsiadłe mleko do konsystencji gęstej śmietany
      szczypta soli

      Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na rumiano z obu stron. :)

      Usuń
  5. Absolutną obsesję mam na punkcie ciecierzycy, ale no cóż... kilogram mąki z niej jakoś leży w szafie prawie że nietknięty. I podobają mi się ostatnie propozycje z wykorzystaniem czosnku niedźwiedziego, na który nie miałam nigdy zbytnio pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kupujesz mąkę z ciecierzycy czy robisz sama ? Pyszne śniadanko *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny i w super towarzystwie
    <3

    OdpowiedzUsuń