wtorek, 13 maja 2014

_397 śniadaniowy wypiek o smaku chałwy

Bananowo-sezamowy wypiek nadziany ricottą wymieszaną z tahiną i miodem podany z jogurtem greckim,
domowym musem z papierówek i bananem
Banana sesame bake filled with ricotta mixed with tahini and honey topped with greek yoghurt,
 homemade apple sauce and banana
 
Długo zapomniany, niegdyś wielokrotnie pieczony na śniadanie.
 

7 komentarzy:

  1. Brzmi cudownie! :) Podzielisz się przepisem na to cudo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/4 szkl. mąki pszennej
      1/4 szkl. mąki sezamowej
      1/2 dużego banana (drugie pół wykorzystuję do podania)
      1 łyżeczka miodu
      1 jajko
      ok. 3 łyżek jogurtu greckiego
      szczypta sody
      masło do natłuszczenia formy
      + nadzienie (u mnie ricotta wymieszana z tahiną i miodem)

      Banana blenduję z jajkiem, a następnie łączę z suchymi składnikami. Dodaję jogurt grecki, tak by konsystencja masy przypominała gęstą śmietanę. Do natłuszczonej masłem formy przekładam 2/3 masy, na środek nakładam ricottę, po czym zalewam ją pozostałą masą. Całość piekę w 180st. przez ok. 30 minut.
      :)

      Usuń
  2. Ten 'wypiek' wygląda mega zachęcająco, nadzienie ma pyszne. I ten mus z papierówek - bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze połączenie smaków w jednym ciachu ? Porywam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcie;) To musiało być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. poczekam aż tylko banany mi dojrzeją i zrobię taki wypieki! sezamowy musi być wyjątkowo smaczny, niczym chałwa :) do tego ten mus, idealnie!

    OdpowiedzUsuń