sobota, 10 maja 2014

_395 Jak wykorzystać pozostałości po domowej produkcji mleka orzechowego?

Kasza jaglana na domowym mleku z orzechów włoskich z bananem i bananową granolą z daktylami i orzechami włoskimi
Millet with walnuts milk and banana topped with banana granola with dates and walnuts
 
Jako, że orzechowe mleka w sklepie sięgają dwucyfrowej liczby stawiam na ich samodzielne wykonanie.
Sprawa jest całkowicie nieskomplikowana. Orzechy wystarczy tylko zalać wodą, pozostawić tak na kilka godzin,
zblendować, przelać przez gazę, doprawić do smaku, jeśli jest tak potrzeba, a następnie wystarczy już tylko cieszyć
się smakiem domowego napoju orzechowego. Pozostałą pulpę orzechową może wysuszyć w piekarniku, jak
zrobiłam to tym razem. Jej pozlepiane kuleczki sprawdzą się doskonale jako dodatek to granoli, jogurtów,
twarożków czy też zmielone na mąkę wzbogacą smak placków, naleśników, omletów.

13 komentarzy:

  1. jaką ilością wody zalewasz jaką ilość orzechów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proporcje przy mlekach roślinnych praktycznie zawsze są takie same...na szklankę orzechów 4 szklanki wody.

      Usuń
    2. Dokładnie tak jest we większości przepisów z jakimi się spotkałam w internecie. Ja czasami stosuję jednak nawet proporcję 1:3, aby wzmocnić orzechowy smak. :)

      Usuń
  2. chyba w najbliższym czasie zrobię to mleka, kusisz bardzo!
    jaglana świetna!

    OdpowiedzUsuń
  3. mleko orzechowe coś czuję, że na porządku dziennym u mnie będzie! już sama pulpa, która pozostaje kusi by je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym nawet pokusiła się o stwierdzenie, że domowe mleka roślinne smakują lepiej niż te ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A podasz przepis na tę granolę? Plisss

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. /Granola/
      1 szkl. płatków owsianych
      1/2 szkl. płatków jęczmiennych
      2 łyżki ziaren chia
      1 duży banan
      2 łyżki oleju rzepakowego
      2 łyżki miodu

      daktyle i orzechy włoskie wedle uznania

      Piekarnik rozgrzać do 170st. Wymieszać razem suche składniki, po czym połączyć ze blendowanym bananem oraz pozostałymi mokrymi składnikami. Całość przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec ok. 30 minut do zrumienienia i wyschnięcia składników. W międzyczasie kilkakrotnie przemieszać. Następnie dodać bakalie, wymieszać i piec jeszcze około dobrych 10 minut. Zostawić do przestygnięcia w uchylonym piekarniku. Ja swoją granolę dodatkowo wzbogaciłam o uprzednio "wysuszoną" w piekarniku pulpę z orzechów włoskich, która pozostała mi po wykonaniu domowego mleka.

      Usuń
    2. A jak suszysz pulpę -jaka temperatura, ile czasu???

      Usuń
    3. Raczej staram się nie używać zbyt wysokiej temperatury by nie przypalić pulpy, nie więcej jak 150st. A czas, zależy ile jej mam. Sprawdzam po prostu od czasu do czasu czy jest już sucha, mieszając by była sypka i dobrze wysuszona. Potem studzę i przechowuję w szczelnym pojemniku zużywając do placków, granoli itp. :)

      Usuń
  6. Uiwlebiam jaglana w takiej wersji jeszcze lepiej <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Też wszędzie dodaję pulpę orzechową! Smakuje świetnie we wszystkim ;)

    OdpowiedzUsuń