piątek, 2 maja 2014

_389 kawa i karmel w owsiance

 Owsianka na mleku z kawą karmelową i daktylami podana z serkiem capri, malinami oraz melasą
Oatmeal with milk, caramel coffee and dries dates topped with capri cheese, raspberries and melasa

Na deser: bajaderki
 
Ulepione na dzisiejszą wyprawę majówkową z biszkoptu, który miał być ciastem,
a przez chwilę zapomnienia odrobinę zbyt mocno "wysuszył" się w piekarniku.
 

16 komentarzy:

  1. dobre wykorzystanie ciasta! za to lubię właśnie bajaderki :)
    a owsianka z tymi malinami i kawą musiała smakować obłędnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. A z jaką to kawą robiona owsianka? Umieram z ciekawości! Proszę podziel się przepisem na tę owsiankę...!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawy użyłam takiej: http://demarket.sklep.pl/pl/p/Kawa-rozpuszczalna-Douwe-Egberts-95g-karmelowa/77. Nie jestem fanką kawy, ale ta naprawdę mi zasmakowała. Oczywiście i tak bezczeszczę ten napój, zalewając większą ilością mleka niż wody i przeważnie słodząc, co już chyba kawą nazwać w ogóle nie można. :))
      Owsiankę przyrządziłam jak zwykle, wsypując 1/2 szkl. płatków owsianych, łyżeczkę powyższej kawy, garść posiekanych daktyli oraz zalewając wszystko 1 szkl. mleka. Potem całość już tylko gotuję do osiągnięcia pożądanej konsystencji i podaję z dodatkami.

      Usuń
    2. A czy daktyle się wtedy jakoś rozpuszczają podczas gotowania, czy zostają kawałki między płatkami z mlekiem?

      Usuń
    3. Zależy jak długo gotujesz owsiankę. Daktyle łatwo się rozpadają, jeśli chcesz im dodatkowo ułatwić ten proces możesz je bardzo drobno posiekać. Ja używam płatków górskich, więc by osiągnąć dość gęstą owsiankę trzeba jej poświecić kilka minut, zatem daktyle były w większości "rozpuszczone" w całości. :)

      Usuń
  3. robiłam kiedyś owsiankę na kawie karmelowej i była obłędna, chętnie to powtórzę

    OdpowiedzUsuń
  4. kawa karmelowa musi być pyszna w takim połączeniu... zresztą nie tylko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kawa i owsianka jestem w raju :D

    OdpowiedzUsuń
  6. na taką owsiankę to ja bym chętnie się skusiła!
    mm, pysznie wygląda :)
    a te bajaderki *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. Za kawą nie przepadam, ale daktyle kocham!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kawa karmelowa i daktyle, owsianka w takiej wersji musi być niesamowicie dobra!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam bajaderki, to zdecydowanie smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznosci widze w owsiance <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapomniałam o melasie która stoi samotna gdzieś w czeluściach szafki...Trzeba coś z nią zrobic! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dziękuję za przepis na krem z selera :*
    melduję, że zrobiłam, był boski!

    OdpowiedzUsuń