wtorek, 29 kwietnia 2014

_387 wegańska owsianka z czerwoną komosą

Owsianka z czerwoną komosą ryżową na mleku owsianym podana z pomarańczą,
 czerwonymi porzeczkami oraz prażonym ziarnem słonecznika
Oatmeal with red quinoa and oat milk topped with orange, red currants and roasted sunflower seeds
 

7 komentarzy:

  1. heeej! kupiłam dzisiaj selera, bo Twój krem z niego pobudził moje zmysły :D
    napisałabyś jak go zrobiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, jak pięknie napisane. Mam nadzieję, że i kubki smakowe zadowoli. :D

      Oto jak mniej więcej wykonałam krem:

      1 seler (ok. 80dag)
      3 ziemniaki
      kawałek pora
      3 łyżki oleju
      1,5 litra bulionu
      1 szklanka mleka
      sól, pieprz i gałka muszkatołowa

      W garnku o grubym dnie rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojone w kostkę warzywa. Następnie dolałam bulion i gotowałam pod przykryciem do miękkości warzyw. Ugotowane w bulionie warzywa zmiksowałam razem ze szklanką mleka na gładki krem, po czym doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki. Krem podałam z chipsami warzywnymi, które z łatwością można również wykonać samodzielnie oraz moim ulubionym olejem z pestek dyni. Później, gdy znowu naszła mnie ochota na krem, odgrzałam go roztapiając w nim kulkę mozzarelli. Dodatek sera zdecydowanie dopełnił całości, także polecam spróbować własnej wariacji, może z dodatkiem jakiegoś twardego sera jak parmezan? :)

      Usuń
  2. ale wypasiona a miseczka!
    uwielbiam takie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, ta micha jest ekstremalnie wypchana! ;)
    Komosę to tylko białą jadłem :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Porwałabym Ci są ♥ Przewypchana ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupuję te pieknie wypelnione naczynko *.* Uwilebiam i quonoe i platki owsiane nie mogło byc lepiej <3

    OdpowiedzUsuń