wtorek, 11 lutego 2014

_359 owsiana szarlotka w owsiance

Owsianka na mleku z nerkowców podana z winogronami, owsianą szarlotką sypaną oraz ubitą kremówką
Cashew milk oatmeal topped with grapes, oat apple pie and whipped cream

19 komentarzy:

  1. Ciacho w owsiance. Prawdziwa rozpusta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta szarlotka to moja ulubiona ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mleczko z nerkowców , owsianka i jeszcze owsiana szarlotka .Uczta na całego :D
    Podałabyś przepis na tą szarlotkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 szkl. mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej/ typ 630)
      1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
      1/3 szkl. kaszy manny
      2/3 szkl. cukru trzcinowego
      1 cukier waniliowy
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 kg jabłek
      150g masła
      cynamon (opcjonalnie, wg upodobań smakowych)

      Jabłka obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach. Suche składniki wymieszałam w misce, zostawiając trochę cukru trzcinowego i waniliowego (oraz cynamon). Na dno tortownicy wyłożyłam 1/3 masła, które zasypałam szklanką suchych składników. Następnie wyłożyłam połowę jabłek zasypując je również szklanką suchych składników. Czynność tę powtórzyłam raz jeszcze. Na wierzch ułożyłam pozostałe masło krojąc je w plastry (większa ilość na wierzch, ponieważ to ono i sok z jabłek spaja wszystkie składniki), a całość posypałam resztą cukru trzcinowego i waniliowego oraz cynamonem, ponieważ lubię jego dodatek w szarlotce. Ciasto piekłam ok. 50 minut w 180st. :) Najlepsze z dodatkiem ubitej kremówki bądź lodami waniliowymi! :))

      Usuń
  4. A ja grzecznie poproszę o przepis na to nieziemskie ciacho! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze do usług! :D Przepis podany powyżej. :)

      Usuń
  5. o nie o nie o nie, nie o tej godzinie, jest wspaniała, ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. łohohoho, ale sobie dogadzasz ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Owsiana szarlotka w owsiance? Jestem na tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja poproszę o sprawdzony przepis na mleko z nerkowców o ile użyłaś domowego :).
    Ostatnio eksperymentuję z mlekiem z orzechów, ale coś chyba robię nie tak i w efekcie wychodzi mi biała, bezsmakowa woda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię z 1 szkl. orzechów na 4 szkl. wody i doprawiam do smaku. Bez dodatków jest trochę jak piszesz, prawie bezsmakowa woda. Tym razem nerkowce moczyłam przez noc. Rano odcedziłam, zalałam 4 szkl. wody i zblendowałam. Całość przecisnęłam przez gazę i doprawiłam szczyptą soli i syropem klonowym do smaku. Mleko wyszło całkiem smaczne, aczkolwiek ja kocham krowie i do owsianki połowy użyłam tego, a reszty 3,8% krowiego. W Niemczech mają takie i jest moim ulubionym. Pełne, prawdziwe mleko, żadnego posmaku wody. :D

      Usuń
    2. No to spróbuję któregoś dnia :). Do tej pory próbowałam już ze słonecznikiem, migdałami, wczoraj z laskowymi no i zawsze czegoś im brakowało. Z kolei domowe kokosowe (robiłam ze świeżego kokosa) było pyszne i chyba najbardziej zbliżone w smaku do krowiego tłustego mleka, zatem polecam ;).

      Usuń
  9. też lubię wrzucic do owsianki kawałek ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owsianka i do tego jeszcze owsiana szarlotka <3 podbiłabyś moje serce takim śniadaniem :D do tego to mleko z nerkowców - po prostu genialnie!! :)

      Usuń
  11. To połączenie musiało być cudowne, zazdroszczę ,<3

    OdpowiedzUsuń