piątek, 22 listopada 2013

_342 ryżowy omlet z pieczonym bakłażanem

Frittata ze smażoną na maśle cebulką, czosnkiem i papryką, ryżem oraz mozzarellą i parmezanem
podana z pieczonym bakłażanem w serowo-ziołowej panierce
Frittata with butter fried onion, garlic and pepper, rice, mozzarella and parmesan cheese 
served with baked aubergine in cheesy herbs crust

9 komentarzy:

  1. pycha, też bym chętnie zjadła takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo znowu często pojawiają się śniadania, super bo już zaczynało mi brakować tych pysznych inspiracji :D

    Bardzo lubię zaczynać dzień "na słono", a takie połączenie smaków wyjątkowo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja na wytrawne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten bakłażan w panierce mnie zaciekawił, można widzieć jak go zrobiłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez bym chciala wiedziec:)

      Usuń
    2. W dużej misce wymieszałam kilka łyżek oliwy aromatyzowanej czosnkiem z odrobiną soli, pieprzu, oregano, suszonej papryki w płatkach oraz sporą ilością tartego parmezanu. Bakłażana pokroiłam w cienkie plasterki, dorzuciłam do "panierki" i dokładnie wymieszałam, tak by każdy plasterek był odpowiednio doprawiony. Całość piekłam ok. 15 minut, do zarumienienia się i chrupkości bakłażanu. :)

      Usuń
  5. czy może uda ci się zrobić fotomenu na wyjeździe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nikt by nie chciał tego widzieć. :D W Wenecji od rana do nocy chodziliśmy po mieście. Nieustannie jadłam jakąś pizzę, pastę, kończą deserem w postaci tiramisu czy panna cotty, w międzyczasie posilając się bananami i czekoladą w celu dostarczenia szybkiej energii. Teraz wróciłam z powrotem do Niemczech, ale moje żywienie wciąż dalekie jest od stawiania go jako dobry przykład. :))

      Usuń