wtorek, 3 września 2013

_344 figa z makiem

Orkiszowe placki z figą podane z ricottą, miodem oraz ciasteczkami śmietankowymi
Spelt pancakes with figs served with ricotta, honey and cream cookies

Figa nie tylko świetnie sprawdza się w powiedzeniu "figa z makiem". 
Jak dla mnie w połączeniu z ricottą i miodem nie ma sobie równych.

12 komentarzy:

  1. wygląda pysznie:) nigdy nie jadłam świeżych fig zazwyczaj to suszone, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja jak ciasteczka z figa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam te pyszne placuszki! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Figi i miód to klasyk, a ricotta... Pasuje chyba do wszelkich słodkich dodatków! Uwielbiam ją. :) Definitywnie można Twoje śniadanie nazwać przepysznym.

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie sobie uświadomiłam, że wieki nie jadłam figi!

    OdpowiedzUsuń
  6. mam w planach kanapki z figą ,ricottą i miodem, gdzieś je zobaczyłam i od razu wiedziałam że muszę spróbować :) tymczasem zachwycam się twoimi placuszkami w tym połączeniu *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam Twoje śniadaniowe kombinacje;) muszę koniecznie wypróbować figi na kanapce!;)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak zrobić takie placki? są z płatków czy orkiszowej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąki orkiszowej. Z glutenowych jest moją ulubioną. Mimo, że razowa, nie jest tak "zawiórowana" jak większość pszennych czy żytnich. Jest zdecydowanie delikatniejsza przez co wypieki wychodzą praktycznie jak z mąk oczyszczonych. Potem już tylko wiejskie jajko od cioci, spory chlust maślanki, trochę stopionego masła, szczypta sody oraz figa pokrojona w plasterki. :)

      Usuń
  9. Figa i babcianki i przede wszystkim PANCAKES <3
    ładniusie ;d

    OdpowiedzUsuń