niedziela, 1 września 2013

_342 śniadanie z tapioką w roli głównej

Kremowa kokosowa pieczona tapioka podana z kisielem pomarańczowym z tapioki 
z domową pomarańczową granolą z kruszonym kakao oraz winogronami
Creamy coconut baked tapioca pearls served with orange tapioca dessert 
with homemade orange granola with cacao nibs and grapes

11 komentarzy:

  1. Przepis, przepis, przepis :) Sam opis zapowiada cudowne danie, a zdjęcie tego dowodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również poproszę o przepis, śniadanie wygląda nieziemsko :)

      Usuń
    2. 1/2 szkl. tapioki zalałam mleczkiem kokosowym ok. 2 cm ponad poziom kuleczek. Rano podlałam jeszcze odrobiną mleka oraz kremówki i gotowałam do momentu aż tapioka nabrała "kleistej" konsystencji (nie była ona jeszcze całkiem przezroczysta). Następnie tapiokę wymieszałam z jajkiem i przelałam do natłuszczonego masłem naczynia. Na wierzch położyłam jeszcze plaster masła i całość zapiekałam ok. 15 minut w kombiwarze halogenowym w maksymalnej temperaturze (zamiast masła świetnie sprawdzi się także kawałek oleju kokosowego, a całość spokojnie można zapiec w piekarniku jednak wydłużając trochę czas pieczenia).
      :))

      Usuń
  2. Proszę, proszę o przepis! ;)
    Pysznie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis podany komentarz powyżej. :)

      Usuń
  3. wszystko pyszne i domowe! ta kokosowa tapioka od razu przywodzi na myśl tropiki, a kisiel domowo robiony, jak u babci, ale granola dodaje nowoczesnego akcentu :)
    http://to-wlasnie-one.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. *_* Piękne :)
    Mam tapiokę, a jeszcze jej nie użyłam, grzeszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę w końcu spróbować tapiokę, bo kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tylko gdzie ja znajdę tą tapiokę, chyba pozostał mi tylko internet ,bo u siebie nie umiem znaleźć. a kusisz tym śniadaniem i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie przestajesz mnie zaskakiwać :)

    OdpowiedzUsuń