sobota, 17 sierpnia 2013

_327 wegański serniczek jaglany na zimno

Kokosowo truskawkowy serniczek jaglany podany ze słodką śmietanką, poppingiem z amarantusa oraz borówkami
Coconut strawberry millet cheesecake topped with cream, expanded amaranth and blueberries

11 komentarzy:

  1. Można poprosić o przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne. :))

      1/2 szkl. kaszy jaglanej (100g)
      ok. 1 i 1/3 szkl. mleczka kokosowego
      ok. 3/4 szkl. musu truskawkowego
      1 łyżeczka cukru trzcinowego
      1 łyżeczka agaru

      Kaszę jaglaną ugotować na mleczku kokosowym po czym dokładnie zblendować. Mus truskawkowy z cukrem podgrzać i wymieszać z agarem. Następnie połączyć z kaszą jaglaną i gotować jeszcze chwilę do całkowitego połączenia się składników. Całość przelać do odpowiedniego naczynia i schować na noc do lodówki. Rano serniczek powinien bez problemu odejść z naczynia.

      Usuń
    2. To jest genialne! Odkąd zrobiłam Twoje kokosowe ptasie mleczko z ricotty, zastanawiałam się, do czego jeszcze mogę wykorzystać agar, którego mam wielka paczkę... sernik idealny!

      Usuń
    3. Cieszę się bardzo. :) Serniczek dobry, jednak chyba nie będę go powielać tyle razy jak to czyniłam z "ptasim mleczkiem". Ono zdecydowanie zawładnęło moimi kubkami smakowymi. Do tej pory często czeka u mnie w lodówce chociażby na podwieczorek. :))

      Usuń
  2. ty jak już coś stworzysz to zawsze podbijesz moje serce !! serniczek wygląda świetnie, a w smaku pewnie przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniczek wygląda obłędnie! Podziwiam Cię za wymyślanie tych wszystkich pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka stężała, kokosowa jaglanka świetnie spełnia się też jako warstwa wegańskiego ciasta, polecam z truskawkami :).

    OdpowiedzUsuń
  5. chciałam prosić o przepis, ale już nie muszę ;)
    ... zrobiłam 'jagodowo-waniliowy wegański sernik z nerkowców' i się zakochałam :) i nie tylko ja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! :)) Miło, że przepisy się przydają i smakują. :)

      Usuń