środa, 7 sierpnia 2013

_318 czekoladowy chlebek... z awokado

Czekoladowy chlebek z awokado, koktajl brzoskwinia-jabłko-mięta
Chocolate bread with avocado, peach-apple-mint smoothie

Po wielu dniach ciężkiej pracy, wreszcie kilka dni spędzonych na prawdziwym letnim wypoczynku. Wracam do
domu, gdzie w całkowitym rozgardiaszu, który powstał podczas remontu, trudno dostać się do komputera. Na
szczęście zachował się kawałek czekoladowego chlebka, a koszyk owoców jak zawsze pełen. Jeszcze trochę mięty
z ogródka i wracam do Was ze śniadaniami. Wszelkie zaległości, obiecuję nadrobić jak najprędzej. Myślę, że
tych kilka dni wolnego zaowocuje także bardziej ciekawymi postami.
Dziękuję Wszystkim za podpowiedzi odnośnie Torunia. Ja ze swojej strony potwierdzam wszelkie polecenia
odnośnie pierogów w Starym Młynie. Genialne, własnej roboty ciasto, doskonały farsz i dodatki w zależności od
wybranego nadzienia. A czas ich oczekiwania umiliła kromka chleba ze smalcem oraz ogórkiem. :)) Co do lodów
u Lenkwiecza myślę że swoją renomę zyskały przede wszystkim przez wzgląd na wielkość gałki. Panie naprawdę
nie szczędziły lodów i jedna gałka wyglądała jak trzy jak dotąd przeze mnie spotkane. Smak również ogrywa tu na
pewno swoją zasłużoną rolę, jednak lodów wypróbowanych uprzednio w Bydgoszczy w "Cafe Primo" nie pobiły.

6 komentarzy:

  1. podasz przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już podaję. :))

      1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna)
      1/2 szkl. pszennej tortowej
      3 łyżki kakao
      3 łyżki oleju rzepakowego
      1 dojrzałe awokado
      1 jajko
      ok. 1/2 szkl. mleka
      1/3 szkl. cukru trzcinowego
      75g gorzkiej czekolady (ja użyłam 74%, w zamyśle miała być cała tabliczka jednak trochę jej ubyło w trakcie przygotowywania składników)
      1 łyżeczka sody

      Do miski wrzucam obrane awokado z mlekiem oraz jajkiem, po czym całość blenduję. Następnie dodaję olej, suche składniki oraz posiekaną w kostkę gorzką czekoladę i dokładnie mieszam. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piekę dobre 50 minut w 180 st.

      Usuń
  2. ... też chcę ten chlebek, więc o przepis też proszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla wszystkich, którzy chcą spróbować (naprawdę czekoladowego, sycącego chlebka z awokado) przepis podany powyżej. :))

      Usuń
  3. czekoladowy chlebek o poranku to świetny pomysł! pyszny wypiek ;) może w tym akurat zasmakowało by mi awokado ;p

    OdpowiedzUsuń