niedziela, 21 lipca 2013

_304 smażona owsianka

Smażona owsianka z miodem i masłem, suszoną białą morwą, płatkami migdałowymi, nektarynką
oraz ziarenkami chia podana z jogurtem greckim, czereśniami i jagodami
Honey butter fried oatmeal with white mulberries, almond flakes, nectarine 
and chia seed topped with greek joghurt, cherries and blueberries

14 komentarzy:

  1. przepyszna !! owsianka w każdym wydaniu jest smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. owsianki jeszcze nie smażyłam ... bardzo różni się od gotowanej wersji ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowane zawsze wychodzą mi bardziej kremowe. Tu płatki bardziej zachowały swoją strukturę i smak był przez to intensywniej wyczuwalny. :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Już podaję. :)

      1/2 szkl. płatków owsianych
      ok. 1 szkl. mleka
      1 łyżka masła (łyżką odciąć porządny kawałek masła)
      1 łyżka miodu
      1 nektarynka (bądź inny dowolny owoc: brzoskwinia, morela, banan)
      2 łyżki płatków migdałowych
      1 łyżeczka ziaren chia (można pominąć)
      garść suszonej morwy (bądź inne suszone owoce bądź orzechy)

      Płatki prażyłam chwilę za suchej patelni. Następnie dodałam masło i miód, po czym dokładnie wymieszałam z płatkami, aby oblepiły się "miodowym karmelem". Całość podlałam ok. 1/2 szkl. mleka i smażyłam do wyparowania większości płynu, po czym dodałam suszoną morwę, ziarenka chia oraz płatki migdałowe i ponownie zalałam 1/2 szkl. mleka. Smażyłam do połączenia się składników i uzyskania zwartej masy.

      Usuń
    2. nie wiem czy moja patelnia by to przeżyła xd

      Usuń
    3. Czemu by nie miała przeżyć? Nic takiego niecodziennego na niej nie robiłam, co mogłoby ją uszkodzić. :)

      Usuń
    4. bardzo bardzo podoba mi się owsianka z patelni, pozwolisz, że się zainsiruję? Przepis już zapisałam :>

      Usuń
    5. Jak najbardziej. :)) Brać i nawet nie pytać. :)

      Usuń
  5. Muszę spróbować tej owsianki, wygląda genialnie z tymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak sobie myślę, że ... ta smażona owsianka musi obłędnie smakować! i koniecznie muszę sobie taką przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. smażonej jeszcze nie jadłam!;))

    OdpowiedzUsuń