wtorek, 16 lipca 2013

_300 kokosowe owsiane "ptasie mleczko" z ricotty

Kokosowe owsiane "ptasie mleczko" z ricotty z jagodami oraz masłem z orzechów nerkowca
Coconut oat ricotta fluffy pudding with blueberries and cashew butter


Bo kufel do piwa może przydać się także do śniadania.
W końcu dzisiaj publikacja postu o okrągłej liczbie, które 
mimo swej ostatniej nieregularności, jeszcze się tu pojawiają.

13 komentarzy:

  1. W kuflu najlepiej, bo duużo :D Muszę zrobić to 'ptasie mleczko' :) Wygląda i brzmi przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pysznie! A podpis pod zdjeciem jeszcze bardziej zacheca do sprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można prosić o przepis? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne. :)

      1/2 szkl. płatków owsianych
      1/2 szkl. mleczka kokosowego
      1/2 szkl. mleka krowiego
      1 łyżka wiórek kokosowych
      1 łyżeczka cukru z plamy kokosowej (inna dowolna substancja słodząca)
      ok. 150g ricotty
      1 jajko
      2 łyżeczki agaru (można zastąpić żelatyną)

      Płatki ugotowałam na mleku z cukrem palmowym oraz wiórkami kokosowymi. Kiedy całość się zagotowała dodałam rozkłócone żółtko oraz agar. Gotowałam chwilę do zgęstnienia cały czas energicznie mieszając i odstawiłam do wystudzenia. Następnie owsianą bazę delikatnie połączyłam z ricottą oraz ubitym na sztywno białkiem. Całość przelałam do kufla (masy ze względu na jej puszystość jest naprawdę sporo), przykryłam folią spożywczą i schowałam na noc do lodówki do schłodzenia.
      Rano wystarczy tylko podać z ulubionymi owocami/orzechami czy też innymi dodatkami i śniadanie gotowe. :))

      Usuń
    2. Bardzo chciałabym wypróbować ten przepis, ale niestety- obecnie nie mam ricotty. Czym mogłabym ją zastąpić? Serek homogenizowany/ zmielony twarożkowy nadałby się? I czy jeżeli użyję żelatyny, mam dodać łyżeczkę czy również dwie jak w przypadku agaru? :))

      Usuń
    3. Spokojnie można użyć serka. Kiedyś próbowałam z jogurtem greckim i także wyszło smaczne. Nie miej jednak polecam użyć ricotty (mi ta wersja smakowała najbardziej). Jej delikatny, słodkawy smak świetnie się tu sprawdza. :)
      Myślę, że żelatyny starczy łyżeczka. Ja dałam 2 łyżeczki agaru, bo wydawało mi się, że płynów jest dość sporo, a mój agar czasami jakoś lżej wiąże. :)

      Usuń
  4. Dobrze się sprawdza kufel i zacnie wypełniony ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki kufel to ja poprisze :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezły pomysł z tym kuflem!
    Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  7. to śniadanie jest na mojej liście, pysznie je podałaś *-* uwielbiam masło z nerkowców <3

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam Twoje śniadania :)
    ... i życzę kolejnych '300' ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. to jedno z najlepszych śniadań jakie jadłam, dziękuję Ci za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń