poniedziałek, 8 lipca 2013

_296 cieniutkie francuskie crepes

Crepes z domowym budyniem kokosowym z serkiem mascarpone, dżemem z czarnej porzeczki oraz poziomkami
podane ze świeżym kokosem i poziomkami


7 komentarzy:

  1. U mnie dzisiaj tez nalesniki, tyle, że budyniowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. boskie! uwielbiam crepes, szczególnie jedzone w Paryżu :D raz mi się to zdarzyło

    OdpowiedzUsuń
  3. Można poprosić przepis na naleśniki i budyń kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. /Naleśniki/:
      ok. 1/2 szkl. mąki pszennej
      1/3 szkl. mleka
      1/3 szkl. wody (najlepiej gazowanej)
      1 łyżka stopionego masła
      1 łyżeczka cukru
      1 jajko

      Jajko utarłam z cukrem. Następnie połączyłam z wodą, mlekiem oraz stopionym masłem. Delikatnie wmieszałam mąkę i zmiksowałam całość do dokładnego połączenia się składników. Smażyłam na lekko natłuszczonej patelni. Z podanych składników wyszły mi 4 ultracieniutkie naleśniki smażone na największej patelni jaką posiadam w domu.

      /Budyń kokosowy/:
      1/2 szkl. mleczka kokosowego
      1/2 szkl. mleka
      1 łyżeczka cukru z palmy kokosowej
      3 łyżeczki budyniu śmietankowego (łyżeczki raczej czubate, budyń ma wyjść dość gęsty, bo w połączeniu z serkiem mascarpone nabierze delikatności; zamiast budyniu można użyć mąki ziemniaczanej, mi akurat po po ostatnich wypiekach się skończyła)
      2 łyżki mascarpone

      Mleczko kokosowe z większością mleka i dodatkiem cukru zagotowałam. W reszcie rozmieszałam budyń i delikatnie, ciągle mieszając, wlałam do gotującego się mleka. Gotowałam do zgęstnienia budyniu, po czym zdjęłam z palnika i połączyłam z serkiem mascarpone. Gotowym budyniem smarowałam naleśniki, nakładając dżem i poziomki, następnie składając je w trójkąty.

      Usuń
  4. poziomki! pysznie bardzo, francuskie są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. O nie wiedziałam, że tak się nazywają :) Cieniutkie z idealnymi dodatkami.. pycha :)

    OdpowiedzUsuń