niedziela, 7 lipca 2013

_295 migawki v.2

 
Kokosowy pełnoziarnisty kuskus podany z twarożkiem ze świeżym kokosem, jogurtem greckim, 
dżemem z czarnej porzeczki oraz poziomkami; czereśnie
Coconut whole-wheat couscous topped with quark with fresh coconut, greek yoghurt,
 black currant jam and wild strawberries; cherries

Dzisiaj przed zalaniem kuskusu gorącym mlekiem kokosowym uprzednio uprażyłam go na oleju kokosowym. 
Zdecydowanie polecam poświecić chwilę na tą czynność, gdyż wydobywa ona smak kuskusu. 
Staje się on bardziej wyrazisty i nie ginie tak w całości dania.

Zaległe śniadania
Świderki durum z ricottą, jogurtem greckim, czereśniami, truskawkami oraz musem truskawkowym

Pełnoziarniste gofry na jogurcie greckim z kawałkami kruszonego kakao podane z jogurtem greckim, 
miodem gryczanym, ziarnem kruszonego kakao oraz czerwonymi porzeczkami i czereśniami

Drugie śniadania
Kruche ciasto z budyniem kokosowym oraz czereśniami, brzoskwinia, czereśnie oraz truskawki; Inka z mlekiem

Jako, że uwielbiam czereśnie przepis ten długo nie czekał na wykorzystanie. Przyrządzony zaraz po wersji z
rabarbarem i daktylami. Jednak ta jeszcze bardziej przypadła mi to gustu. Może przez kokosowy budyń, który
od siebie wzbogaciłam o serek mascarpone oraz Malibu, a może kruszonkę która stała się jeszcze bardziej
chrupiąca przez dodatek kruszonego ziarna kakao. Razem jednak tworzyły idealną całość przy południowej kawie. 

Ciasto z musem i pianką truskawkową według maminego przepisu z moimi drobnymi modyfikacjami

Bułeczki drożdżowe z morelą, czereśniami i truskawkami

Zdecydowanie podbiły wszelkie przepisy na ciasto drożdżowe, które wcześniej próbowałam. Te z dodatkiem 
mascarpone w cieście są jeszcze bardziej delikatne i puszyste. Zniknęły zaraz po upieczeniu i na prośbę taty chwilę 
później piekłam następne.

Czas wakacji, mnogość owoców, których po ich skończeniu nie będzie można uraczyć zdecydowanie wpływa 
na słodką formę moich posiłków. Czasami jednak udaje mi się zjeść coś bardziej porządnego niż spakowane 
ciasto, bułeczki i piwo, konsumowane nad jeziorem.

Pieczony pstrąg z masłem i pietruszką podane z ziemniaczkami w chrupiącej panierce z kaszy manny i ziół, groszek oraz papryka

Tymczasem pakuję resztki truskawkowego ciasta, wyciągam rower i udaję się nad jezioro. Miłej niedzieli. :))

6 komentarzy:

  1. Cóż za smakowitości :) A co do kaszy kuskus, zapamiętam ten patent prażenia przed zalewaniem. Skoro polecasz, to warto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę ... ja wczoraj grzałam tyłek w słońcu, a dziś praca :/
    Świetny pomysł na kuskus - uwielbiam kokos :) Makaron z owocami, pycha :) no i rybka :) Lekko, zdrowo i w sam raz na te upały.
    Proszę o przepis na te szybko znikające bułeczki drożdżowe z morelą, czereśniami i truskawkami.

    Z góry dzięki
    i miłego leniuchowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczyn:
      25 dag drożdży
      1 łyżka mąki pszennej tortowej
      1 łyżka cukru (użyłam trzcinowego)
      1/4 szkl. mleka

      Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru i mąki. Odstawić na kilka minut to spienienia.

      Ciasto:
      1 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej (można użyć po prostu 4 szkl. mąki tortowej)
      1 szkl. mąki pszennej typu 650
      1 szkl. mąki orkiszowej jasnej
      1/2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      5 łyżek cukru (użyłam trzcinowego)
      50g masła
      200g mascarpone
      1 jajko
      szczypta soli
      + zaczyn

      dowolne owoce + odrobina mąki ziemniaczanej i cukru pudru (jeśli ktoś woli bardziej słodkie nadzienie)

      Do zaczynu dodać mąkę, cukier, masło, serek mascarpone, jajko oraz szczyptę soli. Zagnieść dokładnie aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać niewielkie kulki, spłaszczać je na placek. Na środek nałożyć pokrojone w kostkę owoce (wymieszane w mące ziemniaczanej z cukrem pudrem) i dokładnie zlepić brzegi. Delikatnie zrolować i uformować na kształt lekko wydłużonej bułeczki lub każdy inny wg własnych preferencji. :)) Piec ok. 15-20 minut w 180st.

      Usuń
  3. Lubię te Twoje migawki. Tyle pyszności wtedy serwujesz za jednym razem... :D

    OdpowiedzUsuń