czwartek, 13 czerwca 2013

_275 słodka chałwowa polenta

Polenta z bananem i tahiną na mleczu skondensowanym podana z daktylami, bananem, morelami oraz sezamem
Banana tahini polenta with condensed milk topped with dates, banana, apricots and sesame

12 komentarzy:

  1. jak chałwowa, to musiała być genialna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie słodka, nawet przesłodka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te morele wychodzące z miseczki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. ale masz fajną łychę :D
    a śniadanie - słodki i pyszny zestaw

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm chałwowe smaki, też mam tahini więc przyrządzę coś podobnego ;) pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś sama pasta sezamowa mi nie smakuje, ale chyba wypróbuję Twoją wersję :)
    Mam jeszcze pytanie z innej beczki. Próbowałaś może kiedyś pizze na spodzie z kalafiora?
    To moje ulubione warzywo i strasznie mnie kusi :)
    Masz może w zanadrzu jakiś fajny przepis na obiad z zastosowaniem sezonowych warzyw?
    Np. kotlety z kaszy i cukinii, jakaś fajna zapiekanka....
    Poleć mi coś, proszę, bo brakuje mi wany, a Tobie chyba pomysłów pod doastatek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co tu ukrywać, sama jest lekko gorzkawa, jak to ma do siebie sezam, szczególnie nieobłuszczony. Ja jednak w połączeniu z czymś słodkim, np. miodem, syropem, zblendowaną z daktylami czy też właśnie bananem ją uwielbiam. Dla mnie smakuje jak prawdziwa chałwa, która w składzie powinna mieć właśnie tylko mielony sezam i miód czy też inną substancję słodzącą. :)
      Co do pizzy próbowałam taką. Bardzo ciekawa i smaczna alternatywa jednak i tak pozostaję wierna klasycznej, szczególnie na mące z semoliny. Z kreatywnością to ostatnio u mnie coraz słabiej, sesja pożera moje ostatnie pokłady energii, ale dzisiaj np. nagotowałam cały kociołek gulaszu, aby mieć gotowe obiady na kilka następnych, ciężkich dni, właśnie z sezonowymi warzywami (głównie groszek, fasolka szparagowa, marchewka). Do tego lane kluseczki i jest treściwy, wiosenny obiad. :)

      Usuń
    2. Gulasz z lanymi kluseczkami? Tego jeszcze nie próbowałam! A właśnie w niedzielę mama robi gulasz z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i tymiankiem :)
      A jak robisz te kluski? jak tradycyjne ?

      Usuń
    3. Tak. Jajko, mąka, szczypta soli, plus ewentualnie odrobina mleka. :) Ja miałam gulasz z kurczakiem i mnóstwem warzyw, a kluski kładłam prosto na bulion.

      Usuń
  7. Mogłabym prosić o przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/2 szkl. kaszy kukurydzianej
      1/2 szkl. mleczka skondensowanego
      ok. 2/3 szkl. mleka
      1 łyżka tahiny
      1 banan

      Kaszę, tahinę i mleko wymieszałam razem w garnuszku i zagotowałam. Kiedy całość zaczęła gęstnieć dodałam pokrojonego w kostkę banana i gotowałam do momentu uzyskania zwartej konsystencji (ilość mleka można regulować w zależności jak przyrządzoną polentę się lubi, ja wolę bardziej gęstą i zwartą niżeli rzadką). Gotową przełożyłam do miseczki, polałam mleczkiem skondensowanym i podałam z dodatkami.

      Usuń