wtorek, 28 maja 2013

_259 chrupiące słodkie bułeczki

Bananowo-nerkowcowe scony podane z jogurtem naturalnym, bananem oraz morelami
Banana cashews scones served with natural yoghurt, banana and apricots

19 komentarzy:

  1. mmmm :d
    przepysznie wyglądają :*
    poproszę przepis,koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/3 szkl. orzechów nerkowca
      1/4 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      1/4 szkl. mąki gryczanej
      1 banan
      1 jajko
      1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

      Orzechy nerkowca zmieliłam w większości na drobny pył, zostawiając trochę większych kawałków. Banana zblendowałam, kilka plasterków zostawiając do podania. Połączyłam go dokładnie z żółtkiem, mąką, proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami. Uformowałam dwie bułeczki, na wierzch wcisnęłam jeszcze parę orzechów i plasterków banana, a następie posmarowałam je roztrzepanym białkiem. Piekłam ok. 20 minut. :)

      Usuń
    2. Dziękuję za przepis. Na pewno z niego skorzystam, bo bułeczki wyglądają przepysznie. Mam tylko pytanie, czy jeśli zastąpię zmielone orzechy mąką, albo zmielonymi otrębami/płatkami owsianymi myślisz, że też wyjdą? Aha, a jeszcze 20 min. w ilu st.? :)

      Usuń
    3. Piekę na oko, bo w akurat w moim akademiku piekarniki nie mają czegoś takiego jak temperatura, termoobieg itp. :D Gaz odkręcam prawie zawsze maksymalnie i czekam do zezłocenia. :)) W domu pewnie piekłabym je w ok. 180st. i pewnie w podobnym czasie byłby gotowe. Może nawet w jakieś kilkanaście minut. Na pewno zauważysz jak będą gotowe, za długo też nie ma ich co trzymać bo będą bardziej jak ciasteczka niżeli bułeczki. :)

      Usuń
    4. A co do orzechów można je spokojnie zastąpić większą ilością mąki czy właśnie płatkami. Trzeba tylko pilnować proporcji suchych składników do mokrych, żeby dało się ulepić bułeczki. :) Ja użyłam nerkowców, bo zależało mi na ich delikatnej słodyczy.

      Usuń
    5. Nioolek, a mąkę pełnoziarnistą mogę spokojnie zastąpić jakąś gf? Bo przecudne są te scones :)
      A morele w biedronce też dziś kupiłam :D

      Usuń
    6. Urzekły mnie te scones :)) Wyglądają cudownie, koniecznie zapisuję w zakładkach! :D

      Usuń
    7. Dziękuję za odpowiedź. :)

      Usuń
    8. Wydaje mi się, że można w całości użyć gryczanej. Wielokrotnie na blogu pojawiały się ciastka gryczane czy muffinki wykonane ze zmielonej niepalonej kaszy gryczanej i ciasto zawsze było miękkie i puszyste o chrupiącej skórce. Scones zostały wykonane na podobnej zasadzie, tylko dodałam więcej mąki i tu akurat właśnie glutenowej, żeby masa nie była tak rzadka jak w przypadku powyższych wypieków, ale myślę że to nie miało żadnego znaczenia. :)

      Usuń
    9. Dzięki serdeczne za odpowiedź, wypróbuję i dam znać, jak mi poszło ;)

      Usuń
  2. Gdzie znalazlas swieze morele o tej porze??;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serio? to dziś lecę do Biedronki, nie ma bata. :D
      genialne placuchy :)

      Usuń
  3. pysznie skomponowane.. chętnie bym skosztowala^^

    OdpowiedzUsuń
  4. jesteś genialna!! z nerkowcami i bananami <3 muszę je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi okrutnej ochoty na morele!

    OdpowiedzUsuń
  6. Scony wyglądają idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. co za fanaberyjna wersja sconsów!

    OdpowiedzUsuń