niedziela, 19 maja 2013

_251 słodki drożdżowy wrap

W połowie pełnoziarnisty wrap z chrupiącymi pistacjami wypełniony ricottą oraz dżemem porzeczkowym; grejpfrut, kiwi
Half whole-wheat wrap with crunchy pistachios filled with ricotta and black currant jam; grapefruit, kiwi fruit

20 komentarzy:

  1. wrap na słodko wygląda ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie się komponuje, a pistacji nie jadłam wieki ;o ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hah, jak fast-food na słodko na śniadanie ! Super :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. słodki wrap-to musi być genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak ogromna wersja krokietów, które dawniej serwowała mi na obiad mama :D
    A wrapa przygotowywałaś sama? Jeśli tak to oczywiście proszę o przepis, bo te kupne są tak pełnoziarniste jak zwykła kajzerka... :D

    zapraszam do mnie: atqabreakfast.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/3 szkl. mąki orkiszowej jasnej
      1/3 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      1 łyżka oleju kokosowego (można użyć dowolnego czy też masła)
      ok. 1/5 szkl. mleka
      10 dag świeżych drożdży
      1 łyżeczka miodu
      szczypta soli

      Mleko delikatnie podgrzałam, połączyłam z drożdżami i miodem, a następnie odstawiłam na parę minut do spienienia. Po tym czasie dodałam mąkę oraz olej i wyrabiałam kilka minut do momentu uzyskania elastycznej masy. Można ją odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości lub tak jak ja schować do wyrośnięcia na noc do lodówki. Rano tylko delikatnie rozwałkowałam ciasto, posmarowałam ricottą oraz dżemem i zwinęłam. Wrapa posmarowałam mlekiem i posypałam posiekanymi pistacjami. Piekłam ok. 20 minut w 180st.

      Usuń
    2. Aż 10 dag drożdży ? Wow, sporo ; ) ale brzmi ciekawie, muszę zrobić;)

      Usuń
    3. Przepraszam, 10 g oczywiście. :)) I to też w przybliżeniu, bo oderwałam kawałek z właśnie 10 dag kostki drożdży. :)

      Usuń
    4. Tak sądziłam :) Ale kiedyś na pewno zrobię, bo uwielbiam drożdzowe :)

      Usuń
  6. Jak pysznie się to prezentuje :) Musiało smakowac wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podoba mi się ten wrap :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zachwycasz po raz kolejny... i tak bym chciała by takiego wrapa sprzedali mi w jakiejś budzie w centrum. może powinnaś otworzyć? : )

    OdpowiedzUsuń
  9. to wrap? fajny jest :) a wygląda jak krokiet, hihi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę przesadziłam z nadzieniem i po zrolowaniu wyszedł trochę taki rozlazły wrap może faktycznie bardziej przypominający krokieta, szczególnie, że jako drożdżowy po upieczeniu jeszcze trochę się powiększył. :))

      Usuń
  10. no nie, ty to mnie zachwycasz każdym twoim śniadaniem - dosłownie !! ten wrap na słodko z ricottą jest super <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Też dzisiaj postawiłam na drożdże :) Rewelacyjny ten wrap ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. FANTASTYCZNY! fan-ta-sty-czny. to jedyne co potrafię napisać :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda na taki mięciutki, wręcz przytulny - mogłabym w takim zamieszkać.

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialnie wygląda! Taki pulchny i tak pysznie podany :))

    OdpowiedzUsuń