piątek, 17 maja 2013

_249

Marchewkowe gofry podane ze startą marchewką, ricottą, masłem orzechowym oraz rodzynkami
Carrot waffels topped with grated carrot, ricotta, peanut butter and raisins


Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i puszyste jak najlepsze ciasto marchewkowe.
W ciągu ostatnich kilku dni robię je po raz n-ty i na tym pewnie nie koniec.

17 komentarzy:

  1. Przepis, kobieto, przepis :) Marchewkowe gofry? To wymaga zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo. :)
      1/4 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      1/4 szkl. mąki gryczanej (można użyć dowolnej)
      1 starta marchewka na drobnych oczkach
      1 jajko
      1 łyżka stopionego masła
      1 łyżeczka miodu
      ok. 1/3 400ml pojemniczka zsiadłego mleka (do konsystencji bardzo gęstej śmietany, można zastąpić maślanką, kefirem, jogurtem bądź po prostu mlekiem)*
      szczypta sody oraz cynamonu

      Wszystko wymieszać i piec. :)

      *Mimo wszystko najbardziej polecam użycia zsiadłego mleka/ maślanki/ kefiru czy też jogurtu, robiłam te gofry ostatnio kilka razy i te na mleku były najmniej puszyste.

      Usuń
    2. aaa, też uwielbiam marchewkowe i właśnie z mąką gryczaną smakują mi najbardziej! :)

      Usuń
    3. O marchewkowych muszę spróbować, wyglądają i brzmią wspaniale :)

      Usuń
    4. Na pewno skorzystam wkrótce z przepisu :)

      Usuń
  2. lubię wszystko, co marchewkowe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Gofry marchewkowe? Dlaczego moja gofrownica mnie nie lubi!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój brat jadł wczoraj na kolację gofry i zastanawiałam się kiedy ja w końcu je sobie zaserwuję?
    Teraz wiem, że zrobię to zaraz po tym, jak tylko podasz przepis na te marchewkowe :D
    Muszą być ekstra.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobra, tymi goframi mnie uwiodłaś. *.*
    Niech tylko doczekam się porządnej gofrownicy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nieee... ja chyba nie nadążę z próbowaniem tych wszystkich waszych przepisów! Kolejny do kolekcji! Muszę je zrobić, koniecznie :D

    Zapraszam do mnie: http://atqabreakfast.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. marchewkowe ;o musialy być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. no no, a ja coraz bardziej lubię twoje marchewkowe wariacje ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. gofry, które są na zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie to gofrowy ideał :)
    ----
    z powodu problemów technicznych z blogiem musiałam przenieść go na adres breakfastofdreams.blogspot.com - zapraszam :) (jeśli już Ci o tym pisałam to przepraszam za powtórzenie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. chrupiące i miękkie *-* cudne !! ja dalej się nie zmierzyłam z moją gofrownicą, i nie wiem na co czekam,bo muszę zrobić takie pyszności ! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo bardzo żałuję, że nie mam gofrownicy, niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  12. Marchewkowe? Muszą być cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  13. jak dobrze, że dziś odwiedziłam Twojego bloga, bo co za pyszności by mnie ominęły :) uwielbiam Cię za ten przepis i uwielbiam wszystko, co marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń