czwartek, 16 maja 2013

_248

Frittata z łososiem oraz awokado podana z kremowym serkiem i pomidorkami koktajlowymi
Frittata with salmon and avocado topped with cream cheese, cocktail tomatoes

11 komentarzy:

  1. Nie przepadam za łososiem, jest dla mnie z delikatny, ale chętnie wypróbuję takie połączenie. W kuchni liczy się eksperymentowanie nawet z własną niechęcią :D

    Zapraszam do mnie: http://atqabreakfast.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. generalnie jestem niechętna w stosunku do zup, ale Twój wczorajszy chłodnik wygląda tak smakowicie, że bardzo bardzo proszę o przepis :)
    bardzo lubię Twoje pomysłowe posiłki :) zdecydowanie nigdy nie wieje nudą tutaj :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze przyrządzam go wg przepisu mojej cioci na "chłodnik litewski". Z litra świeżego mleka, litra maślanki naturalnej i jednego opakowania kwaśnej śmietany 12% przygotowuję w glinianej kamionce zsiadłe mleko, tj. mieszam wszystko i zostawiam w ciepłym miejscu aż się zsiądzie. W międzyczasie gotuję do miękkości 3-4 buraczki i przestudzone ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo na tarce ścieram także jednego świeżego ogórka oraz pęczek rzodkiewek. Koperek, natkę pietruszki oraz szczypiorek siekam drobno, skrapiam sokiem z cytryny i ucieram trochę w moździerzu. Starte warzywa i zioła łączę z gotowym zsiadłym mlekiem, doprawiam dość sowicie solą i pieprzem do smaku oraz dodaję 4 ugotowane i pokrojone w kostkę jajka.
      Niestety wczoraj jako zabiegany student bardzo pogwałciłam ten przepis i użyłam gotowego zsiadłego mleka. Zamiast buraczków wystąpiła botwinka, która urzekła mnie na ryneczku, a jajek nie wymieszałam z całością tylko gotowałam bezpośrednio przed spożyciem i dorzucałam do miseczki. A cała reszta, bez tych "drobnych" zmian przebiegała tak samo. :)

      Usuń
  3. Frittata! Łosoś! To coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie najlepsze wytrawne śniadanie, jakie dziś widziałam! Łosoś, awokado, kremowy serek.. nie mogło być lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam łososia, jedna z najlepszych ryb ;) fajna ta frittata ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. alez mi narobiłaś ochoty na omlet!
    jesteś niesamowitą inspiracją, wiesz? :) wszystko jest u ciebie takie zdrowe, ale jednocześnie pyszne, i w wystarczających ilościach - wyobrażam sobie, że jesteś niesamowicie inteligentna i piękna, bo twój mózg i ciało po takich dobrociach to w lepszym stanie już chyba być nie może :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, bardzo mi miło. Nie mniej jednak chyba będę zobligowana wstawić w przyszłości zdjęcie swojej postaci, aby nabrać bardziej ludzkiego wyobrażenia. :))

      Usuń
  8. Nie próbowałam jeszcze łososia z awokado, ale to połączenie wydaje mi się być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń