sobota, 11 maja 2013

_243


Knedle z sera wiedeńskiego ricotta i kaszy manny nadziane malinami podane z jogurtem naturalnym, malinami oraz nerkowcami
Ricotta dumplings with semolina stuffed with raspberries, topped with natural yoghurt, raspberries and cashews

10 komentarzy:

  1. mogę wpaść na knedle - są boskie !! do tego z ricotty i manny , podbiłaś moje serce tym śniadaniem ;D jeszcze nerkowce <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie wyglądają z tymi malinkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. knedle z ricotty? Wyglądają obłędnie, a w smaku pewnie jeszcze lepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym takie na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę bardzo,bardzo o przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo. :))

      250g sera wiedeńskiego typu ricotta (użyłam takiego http://www.ceko.pl/produkty/wiedenskiricotta.htm, jest bardziej zwarty niż ricotta w pudełkach, coś na miarę sera typu włoskiego)
      1 jajko
      4 łyżki kaszy manny (w zależności od sera, jeśli jest mniej zwarty możliwe że trzeba będzie więcej kaszy manny; jeśli masa byłaby wciąż bardzo lepka można podsypać także trochę mąką)
      maliny

      Ser utrzeć z jajkiem i połączyć z kaszą. Zwilżyć ręce (ułatwi to lepienie knedli), odrywać niewielkie kawałki masy i formować placuszki. Na nie nakładać kilka malin i zawijać tworząc kształt kuli. Knedle wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 3 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

      Usuń
  6. Ojej jakie genialne :D Zapisuję przepis i robię w wolnej chwili! :)

    OdpowiedzUsuń