czwartek, 9 maja 2013

_241

Kokosowy cobbler z gruszką i orzechami włoskimi
Coconut cobbler with pear and walnuts

Świetna alternatywa crumble. Owoce zamiast pieczone pod kruszonką, 
zalane są delikatnym, puszystym ciastem.

13 komentarzy:

  1. owoce pod ciastem? brzmi genialnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. chociaż jestem wielką fanką crumble to podoba mi się taka alternatywa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo, ja chcę przeeepis! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też poproszę! :)

      Usuń
    2. Proszę bardzo. :)

      1 duża gruszka
      2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      2 łyżki mąki orkiszowej jasnej/ pszennej tortowej
      1/2 szkl. mleczka kokosowego
      1 jajko
      1 łyżeczka oleju kokosowego
      1 łyżeczka cukru trzcinowego
      szczypta sody

      Jajko ubić z cukrem na puszystą masę, połączyć z mleczkiem, olejem i delikatnie wmieszać mąkę oraz sodę. Ciast powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na biszkopt. Gruszkę pokroić w kostkę, przełożyć do porządnie natłuszczonych naczynek/naczynka. Zalać ciastem i piec w 180st. przez ok. 30 minut.

      Usuń
  4. Och, a już się miałam pytać o przepis! Kobieto, z Twoimi wspaniałymi pomysłami zamieszczaj te przepisy od razu, wiadomo, że ktoś się zapyta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :)
      a powyższy przepis zapisuję :)

      Usuń
  5. już kiedyś podobne jadłam ,zalane ciastem naleśnikowym. jednak u ciebie o wiele pyszniej to wygląda i smaczniejsze składniki - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, chociaz chyba wole chrupiaca kruszonee ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję przepis. Coś niesamowitego.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cobbler to jakieś angielskie/amerykańskie clafoutis? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zasada bardzo podobna. Ciasto powinno być jednak trochę bardziej biszkoptowe niżeli samo naleśnikowe. :)

      Usuń