środa, 8 maja 2013

_240

Frittata z ryżem oraz porem podana z masłem z pestek dyni, suszoną prapryczką chili i cykorią
Frittata with rice and leak topped with pumpkin seed butter and dried chili pepper; chicory


Juwenalia. Idę spać nad ranem, wstaję w godzinach południowych. 
A śniadanie... nie ma jak jajka i utylizacja pozostałego z dnia poprzedniego ryżu. 
Swoją drogą pokochałam zamiennik ziemniaków w postaci ryżu we frittacie. 
Polecam.

8 komentarzy:

  1. Zaskakujesz mnie po raz kolejny. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. frittata z ryżem rzeczywiście brzmi ciekawie! będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój udział w tej frittacie. :)) Ryż parboiled Britta. :D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. była byś tak miła i podała recepturę ?:)

      Usuń
    2. Jak najbardziej. Na łyżce masła podsmażyłam posiekanego pora i ugotowany ryż (ponad pół woreczka). W miseczce roztrzepałam dokładnie 2 jajka z mlekiem oraz doprawiłam solą, pieprzem oraz ziołami. Kiedy por był już zeszklony zalałam całość jajeczną masą i czekałam aż wierzch się zetnie, od czasu do czasu delikatnie poruszając patelnią. Potem przeważnie zsuwałam frittatę na talerz i delikatnie przekładam drugą stroną na patelnię i smażę jeszcze chwilę. Dzisiaj jednak z impetem przewróciłam ją łopatką i jak widać tym samym uszkodziłam troszkę. :))
      Często robię taką frittatę, jeśli po obiedzie zostanie ryż, na kolację. Zawsze podsmażam go z posiadanymi akurat warzywami, zalewam jajeczną masą i voila. :)

      Usuń
  4. dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. firttata pomysłowa, pysznie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń