niedziela, 28 kwietnia 2013

_231


 Pełnoziarniste czekoladowo-migdałowe placki z cukinią
Whole-wheat chocolate almond pancakes with zucchini


19 komentarzy:

  1. robisz bardzo ciekawe zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukiniowe placki :) Z dodatkiem kakao smakują jak brownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu w cieście jest tylko łyżeczka kakao i o wiele więcej czekolady. :))

      Usuń
    2. Tym bardziej jak brownie ;p

      Usuń
  3. uwielbiam czekoladowe placki *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. ta czekolada jest przepyszna <3 podobnie jak ta z jagodami goi i ziarnem kakaowca. Jeszcze jadłam jagody inkaskie w tejże surowej czekoladzie, pyszności :D
    placki i zdjęcia są przepiękne, jak zwykle, bardzo apetyczne :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Podasz przepis? :)
    cudownie kuszą *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne. :)

      1/4 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      1/4 szkl. mąki gryczanej (można użyć po prostu 1/2 szkl. mąki orkiszowej/pszennej)
      1/2 średniej cukinii
      1 jajko
      1 łyżka masła migdałowego
      1 czubata łyżeczka kakao
      1 łyżeczka miodu
      30g czekolady (polecam gorzką, ale można użyć dowolnej ulubionej przez siebie)
      mleko (do konsystencji gęstej śmietany)
      1/2 łyżeczki sody

      Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, a następnie delikatnie odcisnęłam z nadmiaru wody. W misce połączyłam suche składniki: mąki, kakao oraz sodę. Następnie dodałam miód, masło migdałowe, jajko, startą cukinię oraz dolałam mleka do uzyskania pożądanej konsystencji. Czekoladę pokroiłam w kosteczkę i dodałam większość do ciasta (odrobinę zostawiłam do dekoracji). Smażyłam na rumiano z obu stron.

      Usuń
    2. dobrze, że dodałaś przepis :) już chciałam o niego poprosić!

      Usuń
  6. Już na miniaturce zaciekawiły mnie te placuszki, a zdjęcie w pełnej odsłonie jest jeszcze ciekawsze^^:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają cudownie. Uwielbiam czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne zdjęcia - wyglądają kusząco^^

    OdpowiedzUsuń
  9. dawno nie jadłam placków... cukiniowe do mnie wołają bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniaaaam ! :D
    wyglądają smakowicie.:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię posmak, jaki daje mąka gryczana. Chociaż tutaj pewnie przebijała się raczej czekolada :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, dlatego część mąki glutenowej zastąpiłam właśnie gryczaną. Może wśród pozostałych dodatków nie była zbyt wyczuwalna smakowo, jednak sama struktura placków była zdecydowanie delikatniejsza i lżejsza niż przy użyciu zwykłej mąki, a szczególnie pełnoziarnistej. :)

      Usuń
  12. wyglądają po prostu obłędnie *-*

    OdpowiedzUsuń