sobota, 27 kwietnia 2013

_230

Puszyste kluski z białka na domowym waniliowym budyniu z rodzynkami
Fluffy egg white dumplings with vanilla pudding and raisins 

Jak chmurka. Zupa nic. Delikatnie, na obrażony po wczorajszym wieczorze żołądek, 
sprawdzając czy będzie skory do dzisiejszej współpracy. 

15 komentarzy:

  1. na pierwszy rzut oka pomyślałam, że te 'chmurki' to lody śmietankowe :))

    obrażony żołądek to ciężki przciwnik, ale coś myślę, że tym go przekonałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też się tak skojarzyły! słyszałam o tej "zupie" i chyba będę musiała jej niedługo spróbować. (;

      Usuń
  2. Jakie wspaniałe masz pomysły! Grunt to kreatywność w kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kluski z białka? Kolejny genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy robiłm zupę nic, nie był zbyt dobra ;/ ale na budyniu to mogą być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak normalnie sprawdziło by się to śniadanie, ale na obciążony wciąż alkoholem żołądek okazało się idealne. :D

      300ml mleka
      1 jajko
      2 łyżeczki cukru trzcinowego
      1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
      ziarenka z laski wanilii

      Białko ubić na sztywną pianę z łyżeczką cukru. Wydzielać łyżką i kłaść na zagotowane mleko. Gotować chwilę po czym wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki. Do mleka dodać cukier, ziarenka z laski wanilii oraz rozrobioną w mleku mąkę ziemniaczaną. Gotować do zgęstnienia budyniu. Kluseczki zalać budyniem i podać z dowolnymi dodatkami. :)

      Usuń
    2. wow! Wiem już teraz, co jeść gdy boli mnie brzuch :)
      Fajny przepis, a Ty wracaj szybko do siebie :)

      Usuń
    3. Będę musiała spróbować, nawet bez bólu brzucha :D Wyglądają tak delikatnie!

      Usuń
  6. chmurkowe kluseczki ;) pycha !!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda zdecydowanie jak chmureczka!

    OdpowiedzUsuń
  8. ej, ekstra kluski! wyszło Ci coś bardzo super :)

    OdpowiedzUsuń