poniedziałek, 1 kwietnia 2013

_204

Gryczane naleśniki z jagodowym musem, mascarpone i pistacjami
Buckwheat pancakes with blueberry mousse, mascarpone and pistachios

Bo rodzice jeszcze spali po wczorajszej zabawie, a brat zażyczył sobie naleśniki. 

17 komentarzy:

  1. naleśniki o poranku , z tak pysznym nadzieniem *-* mniam !!

    OdpowiedzUsuń
  2. nalesniki - gryczane najlepsze, jagodowy mus samo zdrowie, i mascarpone - połączanie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gryczanych nie jadłam :)
    Mus jagodowy i pistacje uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No to bratu się powodzi, skoro mu robisz takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym takie zjadła :) Widzę, że brat wie co dobre :) I ma tak dobrze z siostrą :D

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne połączenie ;) w końcu muszę się skusić na pistacje - zaczynam za nimi tęsknić ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. proszę zdradź swój przepis na naleśniki :) wyglądają przepysznie :D bo ja, w życiu jeszcze nie usmażyłam ani jednego naleśniczka, a uwielbiam je ;)
    i jeszcze, czy przy użyciu innej mąki, zmieniają się też proporcje innych składników ??
    z góry dzięki :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety robię je zawsze na oko, ale na jedną porcję ze zdjęcia zużywam mniej więcej: 1/2 szkl. mąki, 1 jajko, 1 łyżka stopionego masła i mleko. Je leję zawsze prosto z butelki do odpowiedniej konsystencji. Zdecydowanie rzadsza niż w przypadku placków. Dzisiaj co prawda zrobiłam z podwójnej porcji przy użyciu mąki gryczanej i w jej przypadku zdecydowanie dolałam więcej mleka niż zazwyczaj. Mąki bezglutenowe z moich obserwacji są bardziej absorpcyjne. :)

      Usuń
  8. Twoje kompozycje smakowe są obłędne! Odchodząc od dzisiejszego śniadania, z czym najbardziej smakuje Ci granat? :) Może to dziwne, ale dopiero parę dni temu po raz pierwszy sięgnęłam po ten owoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często po prostu skubię go sobie jako przekąska. Zaś jako dodatek lubię go dodawać do wszelkich kremowych owsianek, ryżu na mleku (zwłaszcza kokosowym) bądź owocowych sałatek np. http://morning-fairy.blogspot.com/2012/11/76.html jak i tych z wytrawną nutą np. http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/kuskus/salatka_obledna/przepis.html, http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/salatka_z_pomidorem_granatem_ricotta/przepis.html. :)

      Usuń
  9. Nigdy nie jadłam połączenia mascarpone, jagód i pistacji! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń