piątek, 29 marca 2013

_201

Twarogowe kluski z kaszy manny podane z domową masa makową i pomarańczą
Cheese semolina dumplings topped with homemade mixture of dried fruits and nuts, orange

Wreszcie w domu.

17 komentarzy:

  1. Zapachniało mi świętami... Tylko nie wielkanocnymi ;) Nie mam jednak nic przeciwko. Masa makowa to coś, co można jeść cały rok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę piekła seromakowiec, dlatego rano nabrałam ochoty na takie kluski, gdy zobaczyłam w lodówce przygotowaną do niego masę. :) Po innych blogach widzę, że to często goszczony na wielkanocnych stołach wypiek. :)

      Usuń
  2. Ah, tak Bożonarodzeniowo trochę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie też zazwyczaj gości seromak (z przekory nazywany przez rodzinkę "rosomakiem"), jednak tego roku wyjątkowo nie. ;)

    kuszące te kluski ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. zazdroszczę domowej masy *.*
    pyszne śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A u mnie nie ma Wielkanocy bez makowca :)
    W Boże Narodzenie jakoś można się obyć bez niego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można przepis na kluski? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dokładne proporcje może być ciężko, ponieważ twaróg nakładałam z kilogramowego wiaderka. Myślę jednak, że użyłam go jakieś 200g. Utarłam z jajkiem (jeśli jest spore wystarczy żółtko) i połączyłam z ok. 5 łyżkami kaszy manny i 2 łyżkami mąki, tak by dało się lepić niewielkie kulki. Wrzuciłam je na gotującą się wodę i po ich wypłynięciu gotowałam jeszcze ok. 2 minut. Odcedzone wymieszałam z łyżką masła i kilkoma łyżkami domowej masy makowej. :)

      Usuń
  7. mniam ! z domową masą makową , przepysznie ;) od razu mi się przypomniały święta Bożego narodzenia ,bo za oknem śnieg i jeszcze ten mak u ciebie ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Czuje święta, ale nie to co powinnam :P
    Najlepsze smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeju, obłędnie!
    Wszystko, co kocham: masa makowa, manna, pomarańcza...!
    Jak robisz te kluski ? Mam na nie od dłuższego czasu ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przybliżone proporcje klusek w komentarzu powyżej. :)

      Usuń
  10. Muszę koniecznie zrobić masę makową! Obłędne śniadanie :) Idealnie komponują się do pogody i przypominają nie Wielkanoc a Boże Narodzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. zachwycasz tymi kluskami. podziel się! wyglądają tak obłędnie pysznie, rozpływająco!

    OdpowiedzUsuń
  12. chyba się dziś skuszę na zrobienie domowej masy makowej, przynajmniej będzie pasować do świata za oknem :p
    a, że mam resztę białego maku.. no cóż, chyba wiem z czym będzie jeden z mazurków :p
    dzięki za inspirację :*
    Twoje kluchy, jak każda Twoja potrawa, nieodmiennie, wyglądają genialnie!!!

    OdpowiedzUsuń