środa, 20 marca 2013

_192

Gofry z ricotty podane z musem z pigwy i pomarańczy, mleczkiem skondensowanym i słupkami migdałowymi
Ricotta waffels topped with quince orange mousse, condensed milk and slivered almonds

i n s p i r a c j a 

 

 Składniki: /1 porcja/
1/4 szkl. mąki orkiszowej jasnej
1/4 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
ok. 1/4 szkl. mleka
100 g ricotty
1 łyżka oleju
1 jajko
1 łyżeczka syropu klonowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wymieszać (oprócz mleka). Je dolać na koniec, do osiągnięcia 
konsystencji gęstej śmietany. Piec kilka minut do uzyskania złotego koloru. 
 
 
 Wariacja moich ulubionych placków ricotta hotcakes. Kiedyś robiłam już podobne, tyle że wtedy inspirowane leniwymi, 
gdzie w towarzystwie ricotty występowały pozostałe po obiedzie ziemniaki. Były równie dobre, jednak te są
znacznie delikatniejsze. W połączeniu z musem owocowym stanowiły dzisiaj idealne rozpoczęcie "wiosennego" dnia.

11 komentarzy:

  1. cieszę się, że umieściłaś przepis. ;) wypróbuję napewno, bo zapowiadają się świetnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ go zmodyfikowałam, więc umieściłam swoją wersję także. Na co dzień nie piszę przepisów, bo nie wiem czy dane śniadanie akurat kogoś zainteresowałoby sposobem przyrządzenia, a jeśli tak na prośbę zawsze umieszczam go w komentarzach. :)

      Usuń
  2. gofry z ricotty muszą być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne gofry , pychotka śniadaniowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję przepis, bo Rocottę uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zroibić, super pomsył!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wciąż przymierzam się do zakupu gofrownicy a widząc takie pyszności jestem coraz bardziej przekonana, że to właściwy wybór :) Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń