piątek, 1 marca 2013

_173


Sezamowe placki z ricottą podane z miodowym masłem z tahini, domowym musem z papierówek i prażonym ziarnem sezamu
Sesame ricotta pancakes topped with tahini honey butter, homemade apple sauce and roasted sesame seeds

14 komentarzy:

  1. Jak zrobic takie placki z ricotty? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do placków użyłam:
      1/2 pojemniczka ricotty (125g)
      2 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej
      1 czubatą łyżkę mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      1 łyżkę uprażonych na patelni ziaren sezamu
      1 łyżeczkę tahini
      1 łyżeczkę miodu
      1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 jajko
      ok. 1/3 szkl. mleka (do konsystencji gęstej śmietany)

      Żółtko utarłam z ricottą, połączyłam z pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszałam z ubitym białkiem. Smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam z masłem utartym z miodem i tahini, prażonym ziarnem sezamu i musem z papierówek.

      Usuń
  2. uwielbiam sezamowe odkad sprobowalam placuszkow z tahini :) Te Twoje wygladaja oblednie.

    OdpowiedzUsuń
  3. mus jabłkowy, kojarzy mi się głównie z latem, kiedy to własnoręcznie zbieram papierówki i przygotowuję potem z nich mus :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam , ten domowy mus <3 pysznie podane śniadanie ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. to masło wygrywa, boskie jest

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnaim, chcesz się podzielić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałabym zrobić nowe. :)) Te zniknęły błyskawicznie, a kilka nawet prosto z patelni. :)

      Usuń
  7. też dzisiaj miałam iście sezamowy poranek. (;

    OdpowiedzUsuń