wtorek, 26 lutego 2013

_170


Pizza z patelni na spodzie z polenty z ajwarem, wędzoną makrelą w papryce, awokado, parmezanem i natką pietruszki
Skillet polenta pizza with ajvar, smoked mackerel with pepper, avocado, parmesan and parsely

18 komentarzy:

  1. Kolejny blog, na którym kusi mnie ta "szybka" pizza :) W Twoim wydaniu prezentuje się naprawdę genialnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta pizza jest naprawdę błyskawiczna. Poprzednią robiłam uprzednio gotują polentę, a następnie ją podpiekając. Tu tylko wymieszałam suche składniki z mokrymi i od razu smażyłam na patelni. :)

      Usuń
    2. proszę o ciut dokładniejszy przepisiki

      Usuń
    3. Jasne. :)
      Na spód z powyższego zdjęcia:
      1/2 szkl. polenty (kaszy kukurydzianej)
      1/4 szkl. mąki kukurydzianej bądź pszennej
      ulubione przyprawy (ja użyłam soli, pieprzu, papryki, czosnku oraz oregano)
      1 jajko
      mleko
      olej

      Suche składniki połączyłam ze sobą w misce. Wbiłam do nich jajko i dolałam tyle mleka aby konsystencja przypominała gęstą śmietanę. Na patelni rozgrzałam niepełną łyżkę oleju, wyłożyłam masą formując na patelni duży, okrągły spód. Smażyłam do momentu jego ścięcia i zarumienienia brzegów. Przewróciłam na drugą stronę, nałożyłam swoje ulubione dodatki i smażyłam jeszcze chwilę, aż rozpuścił się ser.

      Usuń
    4. dzięki jest pycha, dziś zrobiłam na obiadek :)

      Usuń
    5. Cieszę się bardzo. Też już kilka razy przyrządzałam taką no obiad bądź kolacje, a jak widać zdarzyło się nawet na śniadanie. :)

      Usuń
  2. genialna, wygląda jak "prawdziwa". *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Egzotycznie, ale jak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm ale fajna zdrowa śniadaniowa pizza ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. po opisie wnioskuję, że było przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. żebym to ja jeszcze polentę miała, to by była kolacja, bo wszystko inne mam. idę kombinować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ...ależ smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń