piątek, 22 lutego 2013

_167 oraz dzienny jadłospis

Kokosowe gofry z Malibu podane z jogurtem greckim, płatkami kokosowymi, orzechami piniowymi 
oraz domowym musem morelowym/ dżemem z czarnej porzeczki
Coconut Malibu Waffels topped with greek yoghurt, coconut flakes, pine nuts 
and homemade apricot mousse/ black currant jam

 
Dodatkowo załączam wczorajszy jadłospis. Mimo, że zaczęły się zajęcia, które planem bardziej przypominają 
studia wieczorowe niż dzienne, gdzie siedzenie na uczelni do 21 to już standard, moje codzienne posiłki są 
zdecydowanie lepiej skomponowane niż miało to miejsce podczas przerwy międzysemestralnej. Kiedy to 
mimo większej ilości czasu na ich przyrządzanie podjadałam co popadnie.

Kokosowa owsianka z Malibu podana z bananem, awokado, masłem z nerkowców i płatkami kokosowymi
 
Zupa krem z pieczonego kalafiora podana z ciecierzycą, orzechami piniowymi, tahini i czarnym pieprzem

Kokosowo pomidorowe curry z krewetkami, papryką i porem podane z ryżem jaśminowym i pietruszką

Na uczelni:
 Bułka sojowa z ziarnami z kozim serkiem, pastą jajeczną z awokado i rukolą
 
Sałatka: rukola, papryka, pomidorki koktajlowe, awokado, smażone krewetki, mozzarella, orzechy piniowe, 
suszona papryka w płatkach, zioła, olej z prażonych orzechów włoskich oraz grzanki z bułki sojowej z ziarnami

19 komentarzy:

  1. jadłospis pycha , szczególnie ta bułeczka <3
    i te śniadaniowe gofry *-* mmm <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie i bardzo zdrowo, gratuluję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całe menu porywam, wszystko smaczne i kolorowe!^^

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny, kolorowy jadłospis :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo proszę o przepisik na kokosowo pomidorowe curry z krewetkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedno z improwizowanych dań obiadowych, kiedy napoczęte jest mleczko kokosowe, passata pomidorowa, a do nich wędrują znajdujące się w lodówce warzywa. :)
      Przygotowanie porcji ze zdjęcia przebiegało mniej więcej tak: na łyżce oleju kokosowego podsmażyłam 1/3 pora, 1/2 czerwonej papryki i ok. 8 krewetek. Do odpowiednio zarumienionych dodałam wymieszaną 1/2 szkl. mleczka kokosowego z 1/2 szkl. passaty pomidorowej, łyżką sosu sojowego oraz przyprawami: pieprzem, papryką czerwoną, kurkumą i curry. Następnie gotowałam kilka minut do zgęstnienia sosu. Podałam z ugotowanym ryżem jaśminowym i posiekaną pietruszką. :)

      Usuń
  6. ależ mi się marzy gofrownica...

    OdpowiedzUsuń
  7. jadłospis pierwsza klasa, sama bym chciała jeść takie smaczne rzeczy w ciągu dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widać, że lubisz takie "miseczkowe" jedzenie :) Najbardziej podoba mi się śniadanie i to krewetkowe curry - mega!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo mam dwa talerze na krzyż w akademiku. :))

      Usuń
  9. Wszystko brzmi i wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jesz przepysznie! po prostu przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyyycha gofry, w sumie to wszystko pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Te Twoje jadłospisy są cudowne <3 czyli tylko te 2 ostatnie posiłki na uczelni?;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Posiłki świetnie skomponowane moim skromnym zdaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba lubisz smak kokosa :) a wszystkie dania są pyszne, bardzo ładne zdjęcia w stylu vintage. Na prawdę super :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń