środa, 6 lutego 2013

_152

Jaglane gofry z chałwowym kremem z bananem i awokado, tahini, poppingiem z amarantusa i preparowanym ziarnem prosa
Millet waffels with halvah banana avocado cream, tahini, expanded amaranth and puffed millet

15 komentarzy:

  1. chałwowy krem - porywam! :D
    pyszne gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak robisz ten chałwowy krem? :) Znam kilku maniaków chałwy, więc pytam. A i wygląda naprawdę nieźle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnie. Przeważnie mieszam ricottę z tahini oraz miodem lub wkruszoną chałwą. Czasami jest to sama tahini z miodem, syropem klonowym bądź zmiksowana z daktylami. Dzisiaj akurat z tahini i miodem został połączony banan i awokado. :)

      Usuń
  3. Ooo chałwowy krem, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chałwowy krem? kocham chałwę z całego serca, więc przypadłby mi do gustu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Można przepis na gofry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie.

      1/2 szkl. kaszy jaglanej
      1 łyżka mąki orkiszowej
      1 jajko
      1 łyżeczka miodu
      1 łyżeczka oleju
      mleko
      szczypta sody

      Kaszę zmielić na pył, połączyć z resztą składników i dolać tyle mleka by masa nabrała konsystencji gęstej śmietany. Piec na rumiano dostosowując czas do własnej gofrownicy.

      Usuń
  6. Gofry! A ten chałwowy krem jest pewnie bardzo słodki, więc nie wiem czy bym go polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak jest samorobny to chyba jego słodkość jej regulowana smakiem zjadającego? :) Dla mnie był w sam raz. :))

      Usuń
  7. chałwowy krem? brzmi naprawdę pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysł z tym kremem chałwowym , w sumie to dawno jej nie jadłam ...

    OdpowiedzUsuń
  9. koniecznie muszę pokombinować z takim kremem! mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. nie muszę chyba nic mówić poza tym że jak zwykle genialne :P

    OdpowiedzUsuń
  11. ...ALE zjadłabym sobie takie gofry ;D

    OdpowiedzUsuń