piątek, 4 stycznia 2013

_119

Pozostałości z wczorajszego obiadu: Pełnoziarnista tarta z pieczonym łososiem i porem w masie
śmietanowo-jajecznej z mozzarellą podana z sosem pomidorowym, czerwona herbata
Leftovers: Whole-wheat tart with baked salmon and leak in sour cream-egg pulp with mozzarella 
served with tomato sauce, red tea

9 komentarzy:

  1. Można przepis na tartę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:

      Ciasto: /okrągła forma o średnicy 30cm/
      1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
      1/2 szklanki mąki pszennej
      50 g zimnego masła
      1 jajko
      1 łyżka oliwy z oliwek
      3 łyżki śmietany
      1 płaska łyżeczka soli

      Wszystkie składniki ciasta utrzeć. Szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozprowadzić w formie do tarty. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Równocześnie z tartą upiec 200g oprószonego solą filetu z łososia.

      Nadzienie:
      200g filetu z łososia
      1 średni por
      3 jajka
      4 łyżki śmietany
      1/2 szkl. mleka
      2 łyżki parmezanu
      1 kula mozzarelli
      1 łyżeczka ulubionych ziół
      świeżo mielony pieprz i sól do smaku

      Pora cienko poszatkować. Podsmażyć na odrobinie masła i dusić do miękkości. W miseczce roztrzepać jajka, po czym dodać mleko, śmietanę i pokrojoną mozzarellę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Na podpieczony spód rozłożyć łososia i pora. Następnie zalać tartę śmietanowo-jajeczną masą, posypać parmezanem i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, aż masa jajeczna się zetnie, a całość ładnie zarumieni.

      Usuń
  2. wygląda bardzo zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojejku, to musialo smakowac oblednie :) same pyszne rzeczy w tej tarcie

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda :)
    Już długo chodzi za mną jakaś wytrawna tarta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie zrobić tartę, przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czerwona najlepsza! Tarty uwielbiam :3

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm tarta na obiad ,ale pysznie ! i to z łososiem po prostu uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń