niedziela, 18 listopada 2012

_72

Kokosowy suflet z chia i waniliową polewą, jabłko
Coconut souffle with chia and vanilla topping, apple

12 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Nie mam zielonego pojęcia, jak smakuje chia, ale przeczucie mówi my, że tym daniem bynajmniej bym nie wzgardziła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowo nie wnoszą wiele, mają wyłącznie wpływ na strukturę dania i ponoć mają wiele wartości zdrowotnych. :) Jakkolwiek owsianki z chia smakują mi o wiele bardziej niż bez. :D

      Usuń
  2. wygląda przepysznie !
    jabłuszko to podstawa ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zabrałabym ci kawałek tego sufletu ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Na sam dźwięk słowa "suflet" się uśmiecham. :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak się zapewne domyślasz, mam przeogromną ochotę poznać przepis! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, oto on:
      2 jajka
      2 łyżki mąki kokosowej (myślę, że można także zastąpić wiórkami)
      1 łyżka wiórek kokosowych
      2 łyżki mleka (użyłam kokosowego)
      1 łyżka ziaren chia (opcjonalnie, można pominąć)
      1 łyżeczka oleju(użyłam kokosowego)
      1 łyżeczka miodu
      1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

      Wszystkie składniki wymieszałam razem do momentu uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Przelałam do natłuszczonego naczynka i piekłam przez ok.30 min.

      Usuń
  6. Ale świetnie wygląda! Myślałam, że to jakaś bułeczka ;)

    OdpowiedzUsuń