piątek, 9 listopada 2012

_63

Dyniowe gofry z chrupiącymi płatkami ryżowymi podane z czekoladowo-orzechowym kremem dyniowym (puree z dyni,
masło orzechowe z 4 orzechów, sproszkowane surowe kakao, syrop klonowy, cynamon), mascarpone i poppingiem amarantusowym
Pumpkin waffels with rice krispies topped with chocolate nuts pumpkin frosting, mascarpone and expanded amaranth

14 komentarzy:

  1. Och, wyślij mi takiego gofra! Wygląda świetnie. Chyba muszę rozmrozić dopiero co zrobione zapasy dyni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też poproszę!;)
      Mnie gofrownica nie lubi ostatnio...

      Usuń
    2. Ja właśnie wczoraj przerabiałam dynię. Kilka słoików zapasteryzowałam, a jeden od razu zostawiłam do wykorzystania. :)

      Usuń
    3. Podobnie myślałam o swojej, ale odkryłam, że to jednak moja wina. :D Nie mogąc się doczekać chcę je za szybko wyciągać - dlatego np. ten pod spodem jest jeszcze taki pomarszczony. Drugiemu dałam się dopiec i bynajmniej nie musiałam mu usilnie pomóc odkleić się od gofrownicy, wyszedł sam. :D

      Usuń
  2. twoja kreatywność jest wręcz powalająca. pyszności ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście gofry idealne , pysznie to wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne! Dyniowe to jest coś!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. widzę już chyba 4 osobę, która jadła takie cudeńka! zazdroszczę! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmm! poproszę takiego jednego gofra! *__*

    OdpowiedzUsuń
  7. Podzieliłabyś się przepisem? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, ja użyłam:
      1/2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      1/3 szkl. mleka
      1 jajko
      3 łyżki puree z pieczonej dyni
      1 łyżka stopionego masła
      1 łyżeczka miodu
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/3 łyżeczki cynamonu

      Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Piekłam w rozgrzanej gofrownicy, lekko posmarowanej masłem, do zarumienienia gofrów.

      Usuń
    2. Zapomniałabym. Dodatkowo do masy dodałam garść pokruszonych płatków ryżowych by uzyskać chrupki dodatek. Mogą być to także kukurydziane. :)

      Usuń