poniedziałek, 5 listopada 2012

_59

Czekoladowy wypiek z quinoa podany z dżemem malinowo-waniliowym i wiórkami kokosowymi; gorąca czekolada słodzona daktylami
Chocolate quinoa bake topped with raspberry-vanilla jam and dessicated coconut; raw hot chocolate with dates

9 komentarzy:

  1. Cudo! :) Skąd Ty bierzesz te pomysły na śniadania...
    Mogę przepis na to ciastko? I - hej - jak słodzisz daktylami? Miksujesz je?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki:
      1/2 szkl. mąki quinoa (ja zmieliłam ziarna na drobny pył)
      1 jajko
      1/2 banana
      ok. 1/3 szkl. mleka (lałam do uzyskania pożądanej konsystencji)
      1 łyżeczka miodu
      1 łyżeczka kakao
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Banana rozgnieść widelcem, połączyć z pozostałymi składnikami do momentu uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynka do zapiekania i piec w rozgrzanym do 180st. piekarniku przez około 25 minut.

      Czekoladę zrobiłam blendując 1 szkl. mleka z łyżeczką sproszkowanego surowego kakao, szczyptą cynamonu i 3 daktylami. Całość podgrzałam. :)

      Usuń
    2. Trzymając się kurczowo etykiety bezglutenowe, to proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną albo użyć takiego bez glutenu. Efekt ten sam. :)

      Usuń
  2. genialne! widzę przepis, zapisuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszniutko wygląda ten twój wypiek ,muszę w końcu kupić tą kaszę ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super pomysł na komosę, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń