czwartek, 1 listopada 2012

_55


Czekoladowe gryczano-orkiszowe muffinki nadziane pieczoną dynią i mascarpone podane z bananem i mlekiem ryżowym
Chocolate buckwheat-spelt muffins filled with baked pumpkin and mascarpone served with banana and rice milk

10 komentarzy:

  1. Jak apetycznie :) Serek mascarpone i muffiny, to genialne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ,czekoladowe i zdrowe , pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Mozna przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię je na oko, ale postaram się jakoś je odtworzyć. :)

      Składniki (na porcję z powyższego zdjęcia):
      1/4 szkl. mąki gryczanej (zmieliłam kaszę gryczaną niepaloną na drobny pył)
      1/4 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      1 czubata łyżeczka kakao
      1 jajko
      1 banan
      1 łyżeczka stopionego masła
      ok. 1/5 szkl. mleka ryżowego
      1/2 łyżeczki sody oczyszonej
      nadzienie: pokrojona w kostkę pieczona dynia i 3 łyżeczki masarpone

      Banana zblendowałam na puree, wymieszałam z pozostałymi składnikami do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Masę przelałam do formy na muffinki w środek wkładając pieczoną dynię i łyżeczkę masarpone. Piekłam w rozgrzanym do 180st. piekarniku przez ok. 25 minut.

      Usuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają, w ogóle podoba mi się Twój wczorajszy jadłospis, moje oststnie nie są godne publicznego pokazywania :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Tak jest. Odkąd spróbowałam dyni tak się w niej rozsmakowałam, że dodaję ją teraz do wszystkiego. :)

      Usuń