piątek, 26 października 2012

_49


Musli wieloziarniste i ziarenka chia z bananem, jabłkiem, winogronami, suszonymi owocami, orzechami zalane mlekiem ryżowym i sokiem z limonki
Multi-grain flakes and chia seeds with banana, apple, grapes, dried fruits, nuts, rice milk and lime juice

Przede wszystkim dziękuję bardzo za wczorajsze życzenia :))

16 komentarzy:

  1. Ziarenka chia? Co to za cudo? :)
    Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://mamzdrowie.pl/bogactwo-nasion-chia/
      W zakładce ziarno znajdziesz parę zastosowań tych ziaren. :) Ogólnie zachowuję się podobnie do siemienia lnianego, jednak dla mnie są smaczniejsze i nadają ciekawszą strukturę. Doskonale żelują dżemy (http://morning-fairy.blogspot.com/2012/10/kasza-owsiana-gotowana-na-mleku-z-laska.html), wzbogacają owsianki (http://morning-fairy.blogspot.com/2012/10/24.html) i można z nich przygotować cudne puddingi (http://morning-fairy.blogspot.com/2012/09/8.html, http://www.healthfulpursuit.com/2011/06/overnight-banana-cherry-pudding/).

      Usuń
  2. wow, ale różnorodność :) Tak pysznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj! Mam do Ciebie pytanie, czy mogłabyś podać przepisy do tych trzech linków?
    http://morning-fairy.blogspot.com/2012/09/3.html#comment-form
    http://morning-fairy.blogspot.com/2012/07/5.html#comment-form
    http://morning-fairy.blogspot.com/2012/06/2.html#comment-form

    Jestes niesamowita w przygotowywaniu jedzenia, nietuzinkowa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo. Tylko właśnie sporo gotuję i piekę, dlatego wiele przepisów robię na oko. Wiem już mniej więcej jakiej konsystencji oczekiwać i w zależności od tego np. daję więcej odpowiednich składników niż jak jest w przepisach bądź też mniej, ale postaram się przybliżyć te zalinkowane. :)

    Gryczane muffiny:
    1/2 szkl. zblendowanej kaszy gryczanej niepalonej (mogą być także np. płatki owsiane)
    3 łyżki mleka
    1 jajko
    1/2 banana
    1/2 avocado
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao, cynamon, ekstrakt z wanilii
    Wszystkie składniki wymieszać, nałożyć do formy do muffinek (w tym przypadku nakładając ciasto w środek włożyłam po łyżeczce masła orzechowego) i piec w 180st. przez około 30 min.

    Serniczki z ricotty:
    1/2 opakowania sera ricotta
    1 jajko
    w zależności od struktury sera i wielkości jajka dosypuję trochę mąki i kaszy manny, aby dało się formować w rękach placuszki bez zbytniego klejenia się ciasta. Placuszki często nadziewam różnymi owocami i smażę na patelni do uzyskania złotego koloru.

    Welsh cakes: http://i48.tinypic.com/4qli4z.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci pięknie i przepraszam za kłopot! Na pewno skorzystam z Twoich przepisów i rad ! :)

      Usuń
    2. Nie ma problemu. Jeśli tylko ktoś ma ochotę wypróbować dane śniadanie zawsze chętnie podzielę się przepisem. :)
      Czekam na relacje tych wypróbowanych. :))

      Usuń
  5. Na wypróbowanie muszę niestety poczekać aż będę mieć wolną chałupkę ;D Moja mama jest wychowana na smażeniu na głębokim oleju, dodawaniu wszędzie ogromnej ilości mąki pszennej. Nie jestem w stanie nawet w najmniejszym stopniu zmienić Jej przyzwyczajeń. Typowi rodzice tradycjonaliści,którzy raczej nie preferują nowości i zmian w kuchni. A szkoda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba jak u każdego, w domu też tak gotuję. Czasami nawet w akademiku z tęsknoty za domowymi smakami sięgam po zwykłą mąkę tortową czy przygotowuję kotleta usmażonego na skwierczącym oleju. :) W przepisach też nie trzeba sztywno się trzymać podanego rodzaju mąki, a zastąpić go swoją ulubioną czy akurat leżącą na kuchennej półce. A czasami mając ochotę na nowe smaki, rodzice chętnie kosztują przygotowanych przeze mnie dań i często proszą o więcej. Zawsze można znaleźć kompromis. :))

      Usuń
  6. znowu pyszna miseczkowa kompozycja śniadaniowa ;d

    OdpowiedzUsuń